Naujesniosios poezijos antologija VAINIKAI (1921). Tyrų Duktė (Bronė Buivydaitė). Autobiografija Spausdinti Email

Tyru-dukte-Buivydaite

Gimiau 1895 m. gruodžio 4 d. Svedarų m., Kauno gub. iÅ¡ Stepono ir Karolinos MatelytÄ—s — Buivydų. Man treÄiuosius metus einant persikÄ—lÄ—m į AnykÅ¡Äius. Ten mokiausi privaÄiai iki tÄ—velis iÅ¡važiavo į AfrikÄ…. Kada prisiuntÄ— pinigų, aÅ¡ iÅ¡važiavau į KaunÄ… ir įstojau į „SaulÄ—s†buhalterijos kursus. IÅ¡ mažens be galo mÄ—gau skaityti; Äia bÅ«dama pamÄ—ginau paraÅ¡yti ir, mano džiaugsmui, pirmÄ… pasiųstÄ… dalykÄ—lį „Lietuvaitei†iÅ¡spausdino.

Kursus baigiau 1912 m. ir praktikavau Kaune „GrožybÄ—s†krautuvÄ—j. Tas darbas be galo netiko. Ir aÅ¡ vÄ—l grįžau namo ir Ä—miau rengtis į keturklasÄ™ Utenos mokyklÄ…. Rudenį 1913 m. ir įstojau treÄion klasÄ—n. Ten bÅ«dama jau daugiau raÅ¡inÄ—jau ir buvau redaktore mÅ«sų at-kų menkuÄio rankraÅ¡tÄ—lio.

Baigiant keturklasÄ™ prasidÄ—jo karas; prisiÄ—jo iÅ¡važiuoti į Vilnių, o iÅ¡ ten sykiu su visais moksleiviais atsidÅ«riau Voroneže. TÄ… rudenį įstojau YÄo gimnazijos VI klasÄ—n ir 1918 m. baigiau VIII klases. Pirmuosius savo bandymus Ä—miau spausdinti „At. Sp.“ 1918 m. grįžau tÄ—vynÄ—n ir pradÄ—jau savo mÄ—giamÄ…jį darbÄ… — mokytojauti.

Tyrų Duktė-Buivydaitė.

Naujesniosios poezijos antologija „Vainikai“. Spaudai paruošė K. Binkis. „Švyturio“ bendrovės leidinys, Kaunas, Vilnius, 1921