TEKSTAI.LT
<< Atgal

Lietuvos literatūrinė kronika
2005 m.

Sausio 7 d.
Sausio 6 d.

Į viršų

Sausio 7 d.

       Išgalvotas Justinos Stučinskaitės dienoraštis

       Penktadienio vakarą „Baltų lankų knygyne“, įsikūrusiame naujame Vilniaus prekybos monstre „Ermitaže“, buvo pristatyta pirmoji devyniolikmetės rašytojos Justinos Stučinskaitės knyga (apysaka? romanas?) „Ačiū, gyvenu gerai“.
       Šis nuotaikingas ir be siužeto išsiverčiantis kūrinys parašytas dienoraščio forma, nors, kaip teigia pati autorė, visas jis išgalvotas. Man, beje, niekada nešautų galvon rašyti ką nors panašaus, bet tai mano, o ne autorės problema, nes panašūs tekstai, kaip žinoma, yra rašomi ir netgi skaitomi.
       Be to, kad J.Stučinskaitė studijuoja Kauno medicinos universitete ir bendradarbiauja jaunimo spaudoje, ji dar ir dainuoja grupėje „Vasaros 5“. Nors akivaizdu, kad šiai grupei dar stinga patirties, Justinos vokaliniai sugebėjimai abejonių nekelia.

       bj

Į viršų

Sausio 6 d.

       LIETUVOS RAŠYTOJŲ SĄJUNGOS PREMIJA – POETUI STASIUI JONAUSKUI

       Vilniuje, Rašytojų klube, Trys karaliai apdovanojo jau keturioliktąjį Rašytojų sąjungos laureatą – poetą Stasį Jonauską, praeitais metais „Vagos“ leidykloje išleidusį eilėraščių rinktinę „Žolės balsas“. Rašytojų premiją jau yra pelnęs Leonardas Gutauskas, Antanas A.Jonynas, Jurgis Kunčinas, Henrikas Algis Čigriejus, Nijolė Miliauskaitė, Onė Baliukonė, Donaldas Kajokas, Romualdas Granauskas, Valdemaras Kukulas, Judita Vaičiūnaitė, Sigitas Geda, Petras Dirgėla ir Sigitas Parulskis.
       Kaip pabrėžė vakarą vedęs Rašytojų sąjungos pirminikas Jonas Liniauskas, ši premija ypatinga tuo, jog yra skiriama kolegų, o ne kokių nors valdžios paskirtų komisijų. Tad ir teikiant premiją dalyvavo S.Jonausko kolegos J.Aputis, V.Kukulas, literatūros kritikė, „Vagos“ leidyklos vyr. redaktotė J.Riškutė. Jų lūpos tarsi burtažodį nuolat kartojo 1986-aisiais išleisto S.Jonausko eilių rinkinio pavadinimą „Spaliai“. Iš viso to, kas buvo pasakyta, aišku, jog poetas, kaip kaimo žmogus, žemaitis, jaučia ypatingą ryšį su žeme, sugeba įprasminti net ir menkiausius dalykus, pvz. žoles ar vabzdžius, ir įžvelgti kiekvieno jų išskirtinę vietą gamtoje.
       Lietuviškai beigi žemaitiškai S.Jonausko eilėraščius paskaitė režisierius Edmundas Untulis, koncertavo Raimonda Daunienė (fortepijonas) su dukromis Vita Marija (fleita) ir Elena (violončelė) Daunytėmis.

       bj

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
info@tekstai.lt