TEKSTAI.LT
<< Atgal

 
       FLUXUS KETURNEDĖLIS
       Meninė protesto akcija prieš avangardinės kultūros
       komercializaciją ir meno suvalstybinimą

       2007 m. gruodžio 4 d., 15.00 val., Jono Meko vizualiųjų menų centras, „Vilniaus vartai“, Gynėjų g. 14, Vilnius

       FLUXUS keturnedėlio manifestas

       Mes, laisvi Lietuvos menininkai, surengėme šias apeigas, norėdami pagerbti tikrąjį, garbingąjį ir nemirtingąjį FLUXUS. FLUXUS kaip gyvenimo būdą. FLUXUS kaip kovos prieš biurokratiją, buržuazinį gyvenimo stilių ir kapitalizmą formą. FLUXUS kaip laisvo, alternatyvaus, kosmopolitinio ir nekomercinio meno visumą.
       To reikia, nes verslo ir valstybės interesai gviešiasi laisviausio, skaidriausio ir nekalčiausio – jie gviešiasi laisvo ir nepriklausomo meno. To reikia, nes meną jie uždaro komercinėse kiaulidėse. To reikia, nes kapitalistai su valstybe gali nupirkti ir padaryti savo įkaitais net didžiausius avangardistus, tokius, kaip Joną Meką. To reikia, nes nuolat propaguojama ideologinės kultūros politika reiškia totalinį viso meno pajungimą verslo ir valstybės interesams, tai yra, meno mirtį.
       FLUXUS kūnas mirė, bet dvasia dar prarasta.
       Išdalinkime kirvius ir peilius įpykusiems nacionalinės reikšmės menininkams-valstybininkams, kad šie ketvirčiuotų FLUXUS lavoną. Galvą iškilmingai pakaskime ant Radžiūnų piliakalnio Alytuje, kur 1000 metų ilsėjosi vargšo Šv. Brunono galva, nukirsta vietos laukinių, kad būtų Europoje pirmąkart paminėti. Kūno gabalus parduokime gugenheimams ir ermitažams, o už gautus pinigus 2009 m. pradžioje paskelbkime visuotinį meno streiką Lietuvoje!
       Ištisus 2009-uosius nekurkime ir nepristatinėkime jokio meno. Pakirskime valstybės ir kapitalo hegemoniją, sunaikinkime institucijas, skatinančias žmonių ir jų kūrybos susvetimėjimą, atiduokime meną į solidarių kūrėjų rankas, atverkime erdvę kūrybiniam darbui, laisvam nuo komercijos ir protekcionizmo. Atitolinti tokį streiką gali tik kuo spartesnis Jono Meko centro turto išdalinimas visoms Lietuvos dailės mokykloms, kad FLUXUS kūriniai savo uždegančia istorija skatintų veikti jaunąją kartą.
       Stabdykime meno komercializaciją kišdami pagalius į ratus!
       Stabdykime meno ideologizavimą sulankstydami ratlankius!
       Stabdykime meno suvalstybinimą išardydami vežėčias!
       Išjuokime sukomercintas FLUXUS kolekcijas!
       Išjuokime desperatiškas „Vilniaus – kultūros sostinės“ idėjas!
       Išjuokime parsidavusius menininkus!
       Šalin menu prisidengusius politikierius!
       Šalin meno prekeivius!
       Kurkime kiaurą meną, kad jiems viskas matytųsi!
       Tegyvuoja laisva FLUXUS dvasia!

       FLUXUS laidojimo ir atminimo įamžinimo komiteto vardu – Gediminas Baranauskas, Redas Diržys, Jonas Jackevičius, Evaldas Jansas, Ramūnas Jaras, Darius Jurevičius, Skaidrius Kandratavičius, Gabrielė Labanauskaitė, Marius Macevičius, Gytis Norvilas, Darius Pocevičius, Kasparas Pocius, Laurynas Ragelskis, Benas Šarka

 

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
info@tekstai.lt