TEKSTAI.LT
<< Atgal

 
       Esmė

       Pakalbėkim apie esmę.
       Žodis „alkoholis“ yra kilęs iš arabų kalbos – arabiškai al kohl reiškia „esmė“.
       Man patinka gana taikli E.Limonovo mintis apie Vakarų civilizacijos esmę: šią civilizaciją, tokią, kokia ji yra dabar, sukūrė alkoholis. Besiblaškantis pagiriotas vakarietis, apimtas baltosios karštinės, desperatiškai pašokęs iš lovos ir strimgalviais kažkur lekiantis. Jam bloga, todėl jis trokšta sunaikinti arba pakeisti visą pasaulį. Agresija, pyktis, užgniaužtas smurtas, kuris tuoj tuoj prasiverš... Nepalyginsi su hašišo apsirūkiusiu rytiečiu, išsitiesusiu ant kilimo ir ramiai besisvaiginančiu vaivorykštinėmis vizijomis.
       Rytietiškas susitaikymas ir vakarietiška agresija. Hašišas ir alhoholis. Haiku, sufijai ir dao. Dada, postmodernistai ir pasaulinis karas.
       Šios knygos pradžioje sakoma: nepaisant to, ar jūs geriate alkoholį, ar ne, ar esate pažinę jį, ar ne, alkoholis vis tiek kaip nors veikia jūsų gyvenimą. Ir, pasakyčiau, veikia stipriai. Taip, kaip ir turi veikti stiprus narkotikas. Veikia įpročius ir papročius, kultūrą ir literatūrą. Žmonės mano, kad rašytojai turi gerti, ir rašytojai pateisina jų lūkesčius. J.Londonas ir E.A.Poe, F.S.Fitzgeraldas ir W.Faulkneris, E.Hemingway'us ir Ch.Bukowskis.
       Informatyvi knyga, apžvelgianti žmonijos girtuokliavimo istoriją bei alkoholio vartojimo ypatumus. Per daug korektiška knyga, nes nuolat primenamos surandėjusios kepenys, skrandžio opos ir panašios baisybės. Šias vietas galima perskaityti, bet galima ir pasekti H.Youngmano pavyzdžiu: „Kai skaitau apie gėrimo blogybes, liaujuosi skaitęs“. Į sveikatą!

       CASTOR&POLLUX

       Šiaurės Atėnai. 2006-01-28 Nr. 782

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
info@tekstai.lt