TEKSTAI.LT
<< Atgal

 
       Rinkti ir rinktis

       Atseit laisvė. Pasirinkimas – didelis, asortimentas – platus. Gali rinktis rudus batus su lipukais arba juodus su raišteliais. Ir tai daugmaž viskas, kas mums leista. Ir daugelis su tokia pasirinkimo laisve taikstosi.
       Kai buvau mažas, tikėjau dievais ir visais šventaisiais. Paaugęs sužinojau, kaip jais tampama. Pasirodo, juo galima tapti tada, kai tave pavers išrinktuoju, pvz., apie tavo gyvenimą parašys daug tekstų (keturis iš jų mums dabar leidžia skaityti, todėl jais labiausiai ir džiaugiamės). Pasirodo, amžinosios tiesos, dėl kurių tūlas žmogus kitam žmogui net galvą nurautų, paskelbiamos balsavimo būdu – paprasta balsų dauguma. Šventoji Dvasia – neatskiriama Trejybės dalis – atsisėdo Tėvo kairėje ar ėmė pleventi virš Sūnaus galvos po vieno išrinktųjų susirinkimo. Pasirodo, išrinktieji šventai tiki savo šventumu, todėl kartkartėmis iš savo tarpo išrenka tuos, kuriuos pavadina šventaisiais. Mes jais tikime, todėl juos renkamės bandydami pateisinti savo nešventą neišrinktųjų būtį.
       Esame priversti būti laisvi. Priversti rinkti ir rinktis. Todėl renkame ir renkamės išrinktuosius. Jų klausome, jiems paklūstame. Ir džiaugiamės tariama laisve.
       Štai tokios spontaniškos mintys apie šios knygos pavadinimą. O kalbėti apie pačią knygą net liežuvis nesiverčia. Bet tiek to. Žanras lieka žanru. Virėjos vis tiek valstybės nevaldys, o akušeriai ginekologai (tokia autoriaus profesija) niekada rašytojais netaps.
       Blondinė. Turbūt graži ir seksuali. Nes ją renkasi visi, kas netingi. Visokie iškrypėliai lyg iš seksologijos vadovėlio: sadistai, mazochistai, fetišistai (neišprususiems skaitytojams čia pat pateikiami apibrėžimai). Tačiau su jais dulkintis jai nepatinka, nes ji pasirinko jau vaikystėje. Aišku, tėvą. Tad jokia sublimacija čia negelbės. Blondinė kopuliuojasi (vis kartojamas tekstas: vagina išstūmė nepasėtą sėklą), gydo, dalyvauja Sąjūdyje, vykdo sveikatos reformą, vėl kopuliuojasi, ima kyšius, tampa Seimo nare, vėl gydo ir vėl kopuliuojasi. Paskui, turbūt perskaičiusi Lietuvos Respublikos Konstitucijos straipsnį „Šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas“, susitinka į tėvą panašų mėlynakį blondiną ir susilaukia trijų vaikų. Išrinktoji (!) pagaliau pasirinko.
       Paskutiniame knygos viršelyje parašyta: Romanas stebina ne tik neįprasta rašymo maniera, bet ir neįprastu siužetu. Cha! Norėtumėt! Atseit maniera. Valstietiškai romantiškas stilius. Skurdus devintoko žodynas. Atseit siužetas. Laikraštiena su pamuilėmis. Atseit knyga. Turinys – niekinis, viršelis – žurnalinis. Kainuoja 17,99. Atseit rinkitės.

       CASTOR&POLLUX

       Šiaurės Atėnai. 2006-03-10 nr. 788

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
info@tekstai.lt