TEKSTAI.LT
<< Atgal

 
       Talk show įvaizdžiui pagerinti

       Poniutės kultūros verslininkės knyga. 1991 m. įsteigusios sėkmingai gyvuojančią privačią ugdymo įstaigą – Vaikų ir jaunimo dailės mokyklą, pirmąją privačią švietimo instituciją po nepriklausomybės paskelbimo. O versle, kaip visi supranta, svarbiausia įvaizdis. Todėl šis leidinys labiau primena ne knygą, o reklaminę brošiūrą su daugybe gražių nuotraukų, kuriose pavaizduoti reklamuojami produktai.
       J. Stauskaitė 2003 m. birželio 25 d. prezidento R. Pakso dekretu Nr.130 apdovanota Vytauto Didžiojo ordinu. Pasikeitus politinei situacijai, savo pareiškimu, 2003 m. gruodžio 6 d. išspausdintu „Šiaurės Atėnuose“, jo viešai atsisakė. Už nuopelnus švietimui apdovanota Vilniaus miesto savivaldybės įsteigtu prizu – šv. Kristoforo statulėle. (Jos dar, regis, neatsisakė, turbūt neatėjo tinkamas metas...)
       Kas tai? Poza? Politinės pažiūros? Ne, greičiau viešieji ryšiai. Juk jos vadovaujama mokykla gyvuoja tik iš moksleivių tėvų mokesčių, privačių asmenų ir visokių fondų paramos. Todėl reikia suktis. Jei apie tave niekas nežinos – nieko ir neuždirbsi.
       Kaip gimė ši knyga? Interviu, perspausdinti iš „Kultūros barų“. Trylika įmitusių visuomenės ir kultūros šulų, atsakinėjančių į „žurnaliūgę“ imituojančios kultūrininkės klausimus. Kam jų reikia, kai visa žiniasklaida ir taip tvinte užtvindyta panašių „įžymybių“ pasamprotavimų ir pasapaliojimų apie gyvenimo prasmę, esmę, stilių ir būdą? Kam leisti tokią žurnalieną tariamoje lietuvių literatūros šventovėje – LRS leidykloje? (Nebent dėl to, kad vienas iš apklaustųjų – šios leidyklos redaktorius...) Vis dėlto kam?
       Autorė interviu su savimi pačia pateikia gana išsamų atsakymą: Manau, kad šalia žmogiško, pateisinamo ir natūralaus noro nepraleisti progos dar kartą apsireikšti (paryškinta – C&P) pasauliui, dominavo (tikiuosi) dar natūralesnis noras tiesiog išsisakyti. Tikėtis ir tikėti, aišku, galima. Išsisakyti – irgi. Didesnis pavojus dėl „apsireiškimo“. Dėl perdėto autorės ir pašnekovų susireikšminimo, pakylančio vos ne iki biblinės dieviškosios didybės manijos. Nieko. 13 garbėtroškų dar kartą apsireiškė skaitytojams, labiausiai apsireiškė 14-oji. Belieka tik padėkoti tame pačiame interviu minimiems A. Andriuškevičiui ir S. Kuzmai, dėl vienų ar kitų priežasčių atsisakiusiems reklamos. Neįsitraukusiems į dar vieną niekam nereikalingą talk show.

       CASTOR&POLLUX

       Šiaurės Atėnai. 2006-04-15 nr. 793

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
info@tekstai.lt