TEKSTAI.LT
<< Atgal

 
       FANABERIJOS

       Neįspėjama moteriškumo paslaptis! Dar Tomo Akviniečio laikais ji buvo lyginama su neįprastu gamtos reiškiniu – aguonų svaigumu. Tai, kas keri ir žavi, gamtoje skleidžiasi ryškiomis spalvomis ir neįprastais kvapais. Tačiau moteris dažnai siekia įveikti gamtos atavizmą, tiesą ir monotoniją. Pati būdama it gamta gimdytoja, ji visgi užsikrečia vyriškomis fanaberijomis ir ima kurti „meną“. Iš tikrųjų rašančių bobų dabartiniame pasaulyje šimtai tūkstančių. Bet kur jų vertingi kūriniai? Du, gal trys. Visa kita – plagiatai, kopijos, nevykę mėgdžiojimai, žalingiausi vertybių sumenkinimai.
       Enrika Striogaitė, per rašytnamio skaistyklą išleidusi savo antrąją knygą, mano manymu, tuoj pat papuola į literatūrinių bobų kohortą. Nes nekyla ranka pavadinti jos poeziją kitaip nei grafomanija. Matyt rašytojų sąjunga suminkštino vertinimo kriterijus arba čia prikišo rankas Kauno mafija. Turbūt ir viena, ir kita.
       Ką gi, apie ką knyga? Apie nieką! Lyg poezija galėtų būti apie kažką. Tai prozos prerogatyva. Prisiminimai, būsenos, įspūdžiai, protrūkiai, truputis sapnų. Beje, kuo taupiau autorė rašo, tuo geriau išeina. Ilgesni tekstai neišlaiko minties skvarbos ir smūgio, bet aš norėčiau pakalbėt ne apie tai. Man įdomu ne kas ir kaip, – bet kodėl…
       Vienas vokietis yra parašęs: tobula moteris su literatūra elgiasi taip pat, kaip ir su maža nuodėme – paviršutiniškai, prabėgom apsidairydama, ar kas nors pastebi ir kad tai kas nors pastebi. Jei taip būtų – tai labai papločiau, bet čia jaučiasi, kad norima kažko daugiau, pretenduojama į žinomumą, lendama, nejaučiant lygio, į aukščiausią ministeriją… Nežinau. Kai grafomaniškai rašo koks išsigimęs šiknius – tai dar galima suprasti, nes grafomanija yra iškrypimas, kaip kleptomanija, piromanija ar ekshibicionizmas. Bet kai tai daro graži moteris, imu nieko nesuprasti. Bet tiek to.
       Reikia paskelbti kūriniui verdiktą: dar vienas nelaikšis, per anksti išplėšęs ir taip visokių rachitikų išplėšytas pisdomo įsčias!

       CASTOR&POLLUX

       Šiaurės Atėnai. 2005-12-10 Nr. 776

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
info@tekstai.lt