TEKSTAI.LT
<< Atgal

 
       VISKAS, KĄ NORĖJOTE SUŽINOTI APIE ŽIŽEKĄ,
       BET NEDRĮSOTE PAKLAUSTI LACANO

       Kai prieš trejetą metų Slavojus Žižekas lankėsi Lietuvoje, į nedidukę ALF'o konferencijų salę patekti buvo beveik neįmanoma, todėl šiek tiek keista, kad šio filosofo darbų rinktinė lietuviškai pasirodo tik dabar. Na, bet geriau vėliau negu niekada.
       Lietuvoje Žižekas save vadino seno kirpimo marksistu, net dialektinio materializmo išpažinėju. Visgi jo marksizmas stipriai atskiestas Jacqueso Lacano psichoanalize, kuriai Žižekas norėtų iškovoti universalaus humanitarinių mokslų metodo statusą. Iš lacaniškos psichoanalizės pozicijų Žižekas šioje rinktinėje tyrinėja ideologiją ir moteriškumą, rugsėjo 11-ąją ir kiną, Kantą ir de Sadą.
       Ši Žižeko darbų rinktinė savotiškai įkūnija vienas iš kebliausių šiuolaikinės filosofijos problemų – filosofijos savivokos problemą. Kas yra filosofija, kas yra jos objektas, ką ji gali pasakyti, ar apskritai jos kam nors dar reikia? Ar filosofija dar tebėra kaip tokia, ar ji nėra išsisklaidžiusi kognityviniuose moksluose ir kultūros teorijoje, sociologijoje ir ideologijos kritikoje, be to dar estetiniuose ir politologiniuose apmąstymuose, psichoanalizėje ir dar nesuskaitomoje daugybėje teorijų ir teorijėlių? Į šiuos klausimus Žižeko atsakymas gana aiškus – taip, filosofija tebėra, tačiau ją reikia suprasti kitaip nei ją suprato, na, kad ir XIX amžius. Filosofija apima ne tik daugybę tarpusavyje iš pažiūros nesusijusių nuomonių ir objektų, maža to, Žižeko raštuose ji siekia įeiti į kasdienį pasaulį ir populiariąją kultūrą. O kiek Žižekui tai pavyko, sužinoti galima paskaičius šią rinktinę.

       www.filosofija.vu.lt
       2005 09 10

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
info@tekstai.lt