TEKSTAI.LT
<< Atgal

 
       XV TARPTAUTINIS LITERATŪROS FESTIVALIS
       POETINIS DRUSKININKŲ RUDUO 2004

Žodžiai, kuriuos kalbu, tėra tik oras...
Sapfo

       Šiais metais tęsiame su stichijomis susijusių keturių festivalių ciklą, trečiąjį skirdami orui. Konferencijos tema: „Poezija ir stichijos: oras, suvirpintas garso“. PDR svečiai – menai, susiję su oru: besireiškiantys garsu, naudojantys vėją ir pan. Oras – gyvybės šaltinis, ugnies namai, tarpininkas tarp dangaus ir žemės, tačiau diskutuoti apie simbolinį poezijos ir oro ryšį būtų per daug formalu ir greičiausiai nuobodu. Oras – garso nešėjas, vadinasi, ir balsu ištariamos poezijos namai. Kokį poezijos garsiaraštį kuriame šiandien? Ar jis tebėra mums svarbus? Kaip pasikeitė ir ar pasikeitė požiūris į eufoniją? Ar balsu skaityti poeziją tebemadinga, nebemadinga ar vėl madinga? Poezijos skaitovas: ar jo interpretacija gali pasakyti ką nors nauja, ar tai tik eilėraščio įgarsinimas tiems, kurie tingi skaityti arba yra susirinkę į proginį minėjimą? Ar balsu į skaitytoją besikreipiantis autorius sukuria kokią nors „pridedamąją estetinę vertę“, ar privalo sukurti?
       Festivalį pradėsime Michaelio Jenningso (JAV) ir Miriam van hee (Belgija) skaitymai Rašytojų klube, Vilniuje. Kitą dieną ten pat vyks poetų iš Šveicarijos Jürg Halter, Pedro Lenz, Jurczok 1001 skaitymai ir tradicinis jaunųjų poezijos vakaras. Druskininkų ir Vilniaus programa keisis nedaug – vyks visi tradiciniai renginiai: du poezijos vakarai, per metus išėjusių knygų pristatymas, kameriniai ir naktiniai skaitymai, užsienio svečių kūrybos pristatymas Vilniuje ir vakaras Užupio kavinėje. Penktadienio naktiniai skaitymai „Vieno eilėraščio naktis“ sugrąžinami į „Širdelę“. Kiekvienas dalyvis privalo turėti po vieną neilgą eilėraštį, nes gali būti pakviestas skaityti be atskiro įspėjimo. Šeštadienio rytą įvyks Poetų krepšinio lygos (PKL) PDR taurės superfinalo varžybos Urbs Contra Orbem (Miestas prieš pasaulį).

 
Programa

Rugsėjo 29 d. trečiadienis
17.00 Michael Jennings (JAV) ir Miriam van hee (Belgija) poezijos skaitymai. Rašytojų klubas. Vilnius, K.Sirvydo 6.

Rugsėjo 30 d. ketvirtadienis
12.00 Aleksejaus Aliochino (Rusija) susitikimas su Vilniaus universiteto Rusų filologijos katedros studentais. Universiteto 3, Rusų auditorija.
15.00 Šveicarų poetų popietė: Jürg Halter, Jurczok 1001, Pedro Lenz. Dalyvauja vertėjai Laurynas Katkus, Antanas A.Jonynas, Gytis Norvilas. Rašytojų Klubas.
17.00 Jaunųjų poezijos skaitymai. Rašytojų klubas. Vilnius, K.Sirvydo 6.
18.00 Užsienio svečių išvykimas į Druskininkus. LRS būstinė, Vilnius, K.Sirvydo 6.

Spalio 1 d. penktadienis
8.30 Dalyvių išvykimas iš Vilniaus, nuo LRS būstinės, K.Sirvydo 6.
11.00 Dalyvių registracija. Druskininkai, Centras „Dainava“, Maironio g. 16.
13.30 PDR vėliavos pakėlimas, atidarymas. Diskusija: „Poezija ir stichijos: oras, suvirpintas garso“. „Dainava“, didžioji salė.
15.30 Kavos pertrauka.
16.00 Diskusijos tęsinys.
19.00 Poezijos vakaras. „Dainava“, didžioji salė.
21.00 Vieno eilėraščio naktis. Kavinė „Širdelė“.

Spalio 2 d. šeštadienis
11.00 PKL (Poetų krepšinio lygos) PDR taurės superfinalo varžybos Urbs Contra Orbem (Miestas prieš pasaulį). Druskininkų sporto centras, M.K.Čiurlionio g. 97-2.
14.00 Per metus išėjusių knygų pristatymas. „Dainava“ didžioji salė. Bibliotekoje veiks knygų paroda, leidyklos prekiaus savo leidiniais.
16.00 Kameriniai lietuvių poezijos skaitymai. Centras „Dainava“ registratūra.
19.00 Iškilmingas baigiamasis poezijos vakaras. Jotvingių premijos įteikimas. Konkursų laureatų apdovanojimas. „Dainava“, didžioji salė.
21.00 Naktiniai skaitymai ir vaidinimai. Centro „Dainava“ restoranas.

Spalio 3 d. sekmadienis
12.00 Dalyvių išvykimas į Vilnių.
19.00 PDR svečių poezijos vakaras. Kavinė Artistai, Šv. Kazimiero g. 3, Vilnius.

Spalio 4 d. pirmadienis
17.00 Poezijos skaitymai Užupio kavinėje. Užupio Respublika.

KONKURSAI:
Vieno anoniminio eilėraščio; Vieno anoniminio skambiausio eilėraščio;
„Sporto poezija, poezijos sportas“ Skiriama olimpinėms žaidynėms (nerimtasis).

Rėmėjai:
Amerikos centras; Britų Taryba; Flamandų literatūros fondas; Islandų literatūros sklaidos fondas; Norvegų literatūra užsieniui (NORLA); Olandų literatūros leidybos ir vertimo fondas; Velso literatūra užsieniui; Švedijos ambasada; Lenkų institutas Vilniuje; AB “Alita“; Centras “Dainava“; Druskininkų savivaldybė; Druskininkų sporto centras; savaitraštis “Literatūra ir menas“; Iį “Drusva“; UAB Druskininkų Rasa.

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
       info@tekstai.lt