Ptakauske_Aiste_foto       Pirmąja Augustino Griciaus premijos laureate tapo vilnietė Aistė Ptakauskaitė, įvertinta už debiutinę prozos knygą "Ieškau darbo!". Šią knygą "Pirmosios knygos" serijoje 2003 metais išleido Lietuvos rašytojų sąjunga.

 

       Premijos įteikimo laureatei iškilmėse trečiadienį A. Griciaus gimtinėje Šiupyliuose dalyvavo rašytojo sūnus, garsus kino operatorius Jonas Gricius ir dukra - žymi mokslininkė onkologė Laima Griciūtė.

 

       Šiaulių rajono savivaldybės įsteigta respublikinė Augustino Griciaus premija kasmet bus skiriama už geriausią per metus išleistą pirmąją prozos knygą ir teikiama Šiupyliuose, Šiaulių rajone.

 

       Pretendentus premijai gali siūlyti visuomeninės organizacijos, leidyklos, kūrybinės organizacijos ar susivienijimai, literatų klubai, būreliai, skaitytojai, taip pat ir patys autoriai. Pagrindinis kriterijus - meninė kūrybos branda ir originalumas.

 

       A. Ptakauskaitės knygą vertinimo komisija išrinko iš septynių pateiktųjų kaip labiausiai atitikusią premijos skyrimo nuostatus - turinčią grotesko, humoro elementų, kitų A. Griciaus kūrybai būdingų bruožų.

 

       Pirmoji premijos laureatė A. Ptakauskaitė nėra naujokė literatūros baruose. Daug jos kūrybos buvo spausdinta kultūriniuose ir literatūriniuose leidiniuose, viena jos pjesė apdovanota išeivijos rašytojo Prano Lemberto literatūros konkurse.

 

       Kaip rašoma knygos "Ieškau darbo!" anotacijoje, autorė pasakoja dabarties istorijas, kuriose nestinga absurdo, nykumos, o dažnai ir tragikomiškų situacijų. Sakinys lengvas, žodis šmaikštus, kūrinyje esama ir grotesko elementų.

 

       Autorė sugeba pastebėti detales, moka įpinti jas į tekstą. Motyvuotas ir šnekamosios kalbos naudojimas literatūros kūrinyje.

 

       Prozininkas, dramaturgas, vertėjas A. Gricius net ir gyvendamas Vilniuje niekada nepamiršo savo gimtojo kaimo: dažnai užsukdavo į gimtinę, o pasakoti apie ją draugams ir pažįstamiems galėdavo ištisas valandas.

 

       A. Griciaus vardu Šiaulių rajone pavadinta Gruzdžių vidurinė mokykla, Šiupyliuose, kur stovėjo Gricių šeimos namas, pastatytas liaudies meistro A. Bimbos iškaltas paminklas.

 

       Feljetonuose ir komedijose vaizduodamas to meto aktualijas, A. Gricius sumaniai naudodavo liaudies humorą, sukurdavo anekdotines situacijas, įdomius personažų charakterius. Prozos kūriniuose rašytojas piešė savo vaikystės lietuviško kaimo pasaulį, kaip nesikeičiantį dvasinių vertybių ir tautos gyvybingumo šaltinį.

 

       ELTA, 2007 12 23