bibliobusas „Autobusų būna visokių – mažučiukų ir kiek didesnių, baltų ir spalvotų, greitų greitutėlių ir lėtai sau rėpliojančių kaimo keliukais, vežančių tik iki mokyklos ir toli toli – į svajonių atostogas. Sako, kad jų visų pradžia – Londone, kai 1831 m. atsirado keleivius vežę omnibusai. Nors ir iki šiol šia transporto priemone vežami keleiviai, bet per tą laiką atsirado ir labai keistų autobusų. Ir vienas tokių kiekvieną savaitę – ir lietui lyjant,ir sniegui krentant, ir saulei spiginant – skrieja Anykščių rajono keliukais. Ši keista, neįprastais užrašais išmarginta mašina pasiekia pačias atokiausias rajono gyvenvietes. Bet veža ji ne žmones. Šio autobuso keleiviai – knygos. Mažos ir didelės, plonos ir storos, skirtos vaikams ir suaugusiems – bibliobuso lentynose jos pasiekia savo ištikimiausius skaitytojus.

 

Šiemet mūsų bibliobusas mini 10 gyvavimo metines. Ta proga norime pasidalinti patirtimi su kolegomis, paskatinti kitų rajonų bibliotekas išplėsti teikiamas paslaugas.“- Tokiais žodžiais į seminaro, surengto „Keturiuose kalnuose“ dalyvius kreipėsi Anykščių rajono savivaldybės L.ir S. Didžiulių bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Rita Babelienė.

 

 

Į seminarą „ 10 metų su knyga ant ratų“ atvyko R. Petuchovaitė – kultūros ministerijos informacinės visuomenės plėtros skyriaus vyriausioji specialistė, Jūratė Girnienė visuomeninės organizacijos „ Gelbėkit vaikus“ Anykščių skyriaus pirmininkė, Pasvalio M. Katiliškio ir Joniškio J.Avyžiaus viešųjų bibliotekų darbuotojai, kolegos iš Zarasų, Molėtų, Panevėžio.

 

 

Ramunė Petuchovaitė skaitė pranešimą „Viešosios bibliotekos gali būti įvairios“. Ji pabrėžė, kad sąvoka biblioteka yra kompleksiška:tarnauja visuomenei, yra laisva ir demokratiška, universali, skatina toleranciją, nuolat siekia patrauklumo ir yra bendruomenės centras. Tai vieta, kurioje galima lankytis, neturint nė lito. Ypatingas dėmesys bibliotekose skiriamas vaikams, ir niekas negalėtų paneigti, kad knygų pasaulis ir aplinka prisideda prie asmenybių ugdymo.

 

 

VO „Gelbėkit vaikus“ Anykščių skyriaus pirmininkė Jūratė Girnienė trumpai apžvelgė organizacijos veiklos kryptis, pasiekimus ir išvardijo spręstinas problemas. „Mūsų vizija – pasaulis, kuriame gerbiamas kiekvienas vaikas. Labai svarbu, kad kaimo vaikams būtų sudaryta galimybė matyti visas knygas.“ Tai organizacijos pastangų dėka šių metų pavasarį Anykščių biblioteka iš Švedijos gavo šiuolaikinį bibliobusą ir didžiulį knygų fondą.

 

 

Pasvalio M. Katiliškio viešosios bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė savo pranešime dalijosi mintimis apie bibliobuso kasdienybę ir veiklos perspektyvas. 1999 metais, išvykęs į pirmąjį reisą, bibliobusas išsprendė netolygaus prieinamumo problemą ir nuveža knygas į vietoves, kur visai nėra bibliotekų.

 

 

Pats “jauniausias“ bibliobusas pas skaitytojus į atokias kaimo vietoves važiuoja Joniškio rajone. Apie savo patirtį pasakojo Joniškio J. Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Violeta Vilčiauskienė.

 

 

Antanas Žvikas, Anykščių rajono L. ir S. Didžiulų viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkas, skaitė pranešimą „Anykščių bibliobusui – 10 metų“. Antanas dirba bibliobuse nuo pat jo pirmo reiso, kada 1998 balandžio 27 dieną iškilmingai bibliobusas buvo išlydėtas į kelionę, tad papasakoti tikrai turėjo daug ką: ir kaip rinko maršrutus, ir kaip komplektavo fondą, ir kaip nespecializuotą autobusą „Kubanė“ pavertė važiuojančia biblioteka.

 

 

2003 metais senutę „Kubanę“ pakeitė mikroautobusas „Mersedes“. Šis buvo manevringesnis, lengviau sukiojosi siauruose kaimo keliukuose. Ir tik dabar galim pasigirti, kad turim tikrą biblioteką ant ratų, kai šių metų pavasarį VO „Gelbėkit vaikus“ rūpesčiu gavome švedišką autobusą „Volvo“. Nebereikėjo nei išmontuoti sėdynių, nei įrenginėti lentynų - tai gamyklinė originali bibliotekinė patalpa.

 

 

Šiandien bibliobusas važiuoja į 49 kaimus. Knygos pristatomos neįgaliesiems, yra nemažas garsinių knygų akliesiems pasirinkimas, mobilusis internetas. Bibliobuso knygų fonde 5285 egz. spaudinių. Fondas nuolat atnaujinamas. Bibliobuso paslaugomis naudojasi 970 skaitytojų.

 

Bibliobuso veikloje – išskirtinis dėmesys vaikams:turtingas vaikiškų knygelių fondas, stalo žaidimai, išvažiuojamieji renginiai, kurių metu vaikai susitinka su rašytojais, aktoriais.

 

 

Žinoma, yra trūkumų ir problemų: dideli bibliobuso gabaritai ir kelių būklė ne visur leidžia pasiekti skaitytojus. Brangus kuras ir jo daug sunaudojama. Bibliobusas kad ir modernus, bet ne naujas, todėl pasitaiko dažni gedimai, o detalės brangios ir remontas daug kainuoja.

 

 

Savo pranešimo pabaigoje Antanas Žvikas retoriškai klausė: „Ar bibliobusas pateisino mūsų lūkesčius?“ Atsakymas buvo teigiamas. Ir nors bibliobusas niekada neatstos tikros bibliotekos, bet turime patenkinti įvairių gyventojų grupių kultūrinius ir informacinius poreikius. Ir 10 metų – tai tik veiklos pavasaris, nuspalvintas darbais ir rūpesčiais.

 

 

Seminaro pabaigoje buvo parodytas nuotaikingas filmukas, kuriame užfiksuoti bibliobuso šiokiadieniai. Seminaro svečiai teikė anykštėnams dovanėles ir linkėjo laimingai riedėti kaimo keliukais dar daug metų.


Judita Skačkauskienė

Anykšta, 2008 11 13