Skaitymo metai       Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (Daržų g. 10/ Bažnyčių g. 4) sėkmingai pradėjęs tęsia kūrybinio rašymo užsiėmimus. Antrasis susitikimas vykskovo 30 d. (pirmadienį) 17.30 val. Lektorės – Skaistė Kazarauskaitė ir Sondra Simanaitienė.

 

Šio susitikimo metu ne tik skaitysime pačių kurtus tekstus, bet ir kalbėsimės apie rašymo procesą. Rašymas – atkaklus, kartais varginantis darbo procesas ar tai tik įkvėpimo pagauto kūrėjo plunksnos vedžiojimas?

  

Terminas „genijus“ apibrėžia ne tik didžiausio proto gebėjimus, talentą turintį žmogų, tačiau romėnų mitologijoje buvusi globojanti dvasia, vadovaujanti žmogaus veiksmams ir mintims. Manyta, kad kiekvienas vyras turi genijų, suteikiantį jam vyriškumo galių, moteris – junonas. Genijai /junonos taip pat globojo regionus, miestus, šeimas. Vėliau šios dvasios transformavosi į asmeninės dvasias sergėtojas, teikiančiomis intelektą ir meistriškumą.

 

Genialumas, manyta, buvo paveldimas, aukščiausios kūrybinės galios perduotos iš kartos į kartą. Tai taip pat gali būti ne tik intelektinės savybės, bet ir fiziniai įgūdžiai (sportininkai). Renesanso epochoje genialumas vadintas kūrybinėmis galiomis arba įkvėpimo šaltiniu; XVII a. genijumi buvo laikomi kuriantys menininkai, kurie laikyti mediumais tarp gamtos ir kolektyvinės sąmonės.

 

Šiandien dažnai kalbama apie savo įgūdžių, gebėjimų tobulinimą. Ne vienas vadovaujasi taisykle: žmogus turi 30 procentų talento, o likę procentai – darbas. Kaip yra iš tiesų? Apie tai ir kalbėsime kūrybinio rašymo metu.

 

Užsiėmimai vyksta nuolat, kas antrą pirmadienį. Iniciatyvą remia Kultūros ministerijos Skaitymo skatinimo programa.

 
tekstai.lt
2009-03-26