Vilniaus mokytojų namai       Vilniaus mokytojų namuose rengiamoje vasariškoje knygų mugėje „Vasarokime su knyga“ šį trečiadienį bus  pristatyta kompaktinė plokštelė „Laumiukai“.  Kompaktinė plokštelė išleista remiantis 2007 m. VšĮ „Brailio spauda“ išleistu pasakų rinkiniu „Laumių vaikai“. „Lau­miu­kuo­se“ yra 80 pa­sa­kų, skaitomų 18 žmo­nių: pra­de­da­ma pa­vyz­d­žiais ben­d­ri­ne kal­ba, jai ar­ti­miau­siais va­ka­rų auk­š­tai­čiais kau­niš­kiais ir bai­gia­ma šiau­rės že­mai­čiais kre­tin­giš­kiais. Vi­si žmo­nės, ku­rių bal­sus plok­š­te­lė­je gir­dė­si­te, pa­sa­kas se­ka gim­tą­ja sa­vo tar­me, ir ne bet ko­kias pa­sa­kas, o tik tas, ku­rios už­ra­šy­tos to­se vie­to­vė­se, iš ku­rių yra ki­lę jie pa­tys. Tai­gi pie­tų auk­š­tai­tis (dzū­kas) ar ry­tų auk­š­tai­tis (ute­niš­kis) se­ka to­kią pa­sa­ką ar sak­mę, ku­rią gal­būt prieš šim­tą ar pu­san­t­ro šim­to me­tų sek­da­vo jo se­ne­liai ir pro­se­ne­liai. Ir se­ka ją taip, to­kio­mis in­to­na­ci­jo­mis, kaip pats yra gir­dė­jęs iš sa­vo tė­vų, o šie – iš sa­vų­jų. Įsik­lau­sy­ki­me! Ne vi­sa­da ski­ria­si skir­tin­go­mis tar­mė­mis se­ka­mų pa­sa­kų siu­že­tai, lek­si­ka, gra­ma­ti­nės kon­st­ruk­ci­jos, bet vi­sa­da – prie­gai­dės, skam­bė­ji­mas, fra­zės ar sa­ki­nio in­to­na­cija, pa­sa­ko­ji­mo rit­mas. Ją sudarė  Alvydas Valenta ir Henrikas Stukas.

 

       2007 me­tais die­nos švie­są iš­vy­do lie­tu­vių pa­sa­ko­ja­mo­sios tau­to­sa­kos lei­di­nys „Lau­mių vai­kai“ (su­da­ry­to­jai Hen­ri­kas Stu­kas ir Al­vy­das Va­len­ta). Ja­me spaus­di­na­ma iš įvai­rių lie­tu­vių tau­to­sa­kos rin­ki­nių at­rin­k­ta dau­giau nei 200 pa­sa­kų bei sak­mių, ku­rio­se vei­kia neį­ga­lūs vei­kė­jai – ak­lie­ji, kur­tie­ji, ne­te­kę ran­kos, pir­š­to ar tu­rin­tys ko­kią nors ki­tą ne­ga­lią. Lei­di­nį pa­lan­kiai įver­ti­no hu­ma­ni­ta­ri­nė ben­d­ruo­me­nė, o 2008 metais jo su­da­ry­to­jai ap­do­va­no­ti Lie­tu­vos Res­pub­li­kos kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jos pre­mi­ja „Už et­ni­nės kul­tū­ros puo­se­lė­ji­mą bei sk­lei­di­mą, švie­tė­jiš­ką veik­lą“.

 

       „Lau­mių vai­kuo­se“ spaus­di­na­mos pa­sa­kos, pa­sek­tos ir už­ra­šy­tos skir­tin­gu me­tu skir­tin­guo­se Lie­tu­vos re­gio­nuo­se, iš­lai­kiu­sios kon­k­re­taus re­gio­no ar tar­mės ypa­ty­bes. To­dėl, lei­di­niui jau iš­vy­dus die­nos švie­są, jo su­da­ry­to­jams ki­lo nau­ja min­tis – kny­gos pag­rin­du pa­ren­g­ti kom­pak­ti­nę plok­š­te­lę, tik šį­syk dė­me­sį su­tel­k­ti ne į neį­ga­lu­mą ir neį­ga­liuo­sius, bet į lie­tu­vių kal­bą, jos tar­mes, au­ten­tiš­ką se­ka­mos pa­sa­kos skam­bė­ji­mą. Šią min­tį pa­lai­kė ir et­nog­ra­fai, ir kal­bi­nin­kai. Taip at­si­ra­do kom­pak­ti­nė plok­š­te­lė, ku­rią da­bar lai­ko­te ran­ko­se. Tik va­di­na­si ji jau ne­be „Lau­mių vai­kai“, bet „Lau­miu­kai“.

 

       Kompaktinė plokštelė „Laumiukai“  bus pristatyta šį trečiadienį, rugpjūčio 12 d. 17.30 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje (jei lis – svetainėje). Pristatyme dalyvaus: Dalyvaus etnologė Gražina Kadžytė, folkloristai Marija Liugienė, Stanislovas Kavaliauskas,  skaitovas Juozas Šalkauskas, žurnalistė Gema Padribonienė, muzikantas Darius Mockevičius su draugais, sudarytojai Alvydas Valenta ir Henrikas Stukas. Pristatymo metu bus skaitomos lietuvių pasakos įvairiomis lietuvių tarmėmis, skambės linksma liaudiška muzika, dainos.

 

       Rugpjūčio 12 d., nuo 11 iki 20 val. taip pat vyks mažoji knygų mugė. Paskutinius vasaros du trečiadienius projekto „Vasarokime su knyga“ mažojoje knygų mugėje be kitų knygų bus galima įsigyti vadovėlių ir pratybų sąsiuvinių. Juk artėja mokslo metai! 

 

       Rugpjūčio 12 d. 20.00 val. Kiemelyje – DOMANTO RAZAUSKO KONCERTAS (Bilieto kaina 20 litų. Bilietus platina tiketa.lt).

 

       Rugpjūčio 13 d. 22.00 val. Kiemelyje – PASAULIO VILNIUKŲ SUVAŽIAVIMAS. LENKŲ DOKUMENTIKOS NAKTIS. Bus rodomi filmai: „89 mm nuo Europos, rež. Marcel Lozinski (1993 m.), „O jeigu taip nutiktų“, rež. Marcel Lozinski (2007 m.), „Bara – bara“, rež. Maria Zmarz-Koczanowicz, Michal Arabudzki (1996 m.), Tokį gražų sūnų pagimdžiau“, rež. Marcin Koszalka (1999 m.), „Auštant ir prieš sutemstant“, rež. Kaziemierz Karabasz (1999 m.).

 

       Rugpjūčio 14 d. 22.00 val. Kiemelyje – PASAULIO VILNIUKŲ SUVAŽIAVIMAS. LENKŲ KOMEDIJOS NAKTIS.

 

       Rugpjūčio 15 d. 17.00 val. Kiemelyje – KONCERTAS BALTIJOS KELIO 20-ČIUI. Dalyvaus Rygos kultūros ir laisvalaikio centro „Imanta“ mišrus choras. Koncerte taip pat dalyvaus Vilniaus mokytojų namų vyrų choras „Vytis“.

 

       Vilniaus mokytojų namų Kiemelyje galima išvysti Senųjų fotografijų parodą „Lietuviai vaizduose“.

 

       Vilniaus mokytojų namai

       2009-08-10