Kongreso bibliotekos Skaitykla       Šiaulių apskrities P. Višinskio bibliotekos Amerikos skaityklos koordinatorė vyriausioji bibliotekininkė Roma Baristaitė pagal tarptautinę programą tris savaites viešėjo Amerikoje, rašo dienraštis „Šiaulių kraštas“.

 

       Į JAV vyko 24 koordinatoriai iš Azijos, Afrikos, Artimųjų Rytų, Europos. Programos dalyviams buvo numatyta daugiausia laiko skirtti Amerikos bibliotekoms pažinti. R. Baristaitė lankėsi Martino Liuterio Kingo memorialinėje ir Kongreso bibliotekose Vašingtone, Denverio viešojoje bibliotekoje, Merilendo universiteto Informacijos mokslų koledže, kur ruošiami archyvarai, bibliotekos specialistai, dalyvavo metinėje Amerikos bibliotekų asociacijos konferencijoje Čikagoje. 

 

Naudojimasis Pasaulio skaitmenine biblioteka – nemokamas

 

       Amerikos skaityklos koordinatorei didžiulį įspūdį paliko JAV bibliotekų erdvės, modernumas, technologiniai sprendimai. Jos pasakojimu, Kongreso bibliotekoje gali lankytis bet kuris pasaulio gyventojas, pateikęs asmens dokumentą.

 

       Šioje bibliotekoje buvo pristatytas Pasaulio skaitmeninės bibliotekos projektas, kuris suteikia galimybę nemokamai naudotis rankraščiais, žemėlapiais, retomis knygomis, žemėlapiais, muzikos įrašais, filmais, nuotraukomis iš viso pasaulio.

 

       Atėjus į biblioteką, galima kompiuteriu atsisiųsti elektroninę knygos versiją, ją įsirašyti į laikmeną ir neštis namo. Kadangi amerikiečiai daug laiko praleidžia automobiliuose, elektroninių knygų versijų klausosi važiuodami.

 

       Bibliotekose be pažymėjimų galima naudotis skaitykla, kompiuteriais. Pažymėjimo reikia norint išsinešti knygą. Nemokamas naršymas internete yra ribojamas: Denveryje galima naudotis dvi valandas. Šioje bibliotekoje įrengta apie 500 internetinių prieigų.

 

Išskirtinės sąlygos vaikams

 

       Kaip dienraščiui „Šiaulių kraštas“ pasakojo pašnekovė, išskirtinės sąlygos bibliotekose suteikiamos vaikams. Formuojant vaikų skyrių, buvo klausiama, kokios bibliotekos jie norėtų. Išsiskyrė dvi kategorijos – vaikų ir paauglių, tad jiems įrengtos erdvės pagal amžių. Kongreso bibliotekoje Vašingtone vaikams įrengtas atskiras kambarys, kur gali žaisti, lavintis.

 

       Į biblioteką jaunuomenė viliojama ir specialiomis programomis. M. L. Kingo memorialinėje bibliotekoje 16–19 metų jaunuoliai padeda bibliotekininkams aptarnauti lankytojus, tvarkyti rinkinius.

 

Bibliotekos paklausios

 

       Bibliotekininko specialybė JAV nėra prestižinė, bet bibliotekos yra labai paklausios. Keičiasi ir samprata: nuo įprastos bibliotekos iki informacinių technologijų paslaugų teikėjos.

 

       Amerikiečių bibliotekininkai, kaip ir jų kolegos įvairiausiose šalyse, susiduria su problema: bibliotekos tampa benamių, asocialių asmenų priebėgos vieta, kur jie traukia sušilti, nusiprausti, pamiegoti. Denverio bibliotekoje yra viena sąlyga – lauk išprašomi miegantys asmenys. Denveriečiai paaiškino: išvaryti benamių jie negali, nes ir žmogus iš gatvės yra skaitytojas. Vienam iš dalyvių pasiteiravus, ką daryti dėl tokių lankytojų blogo kvapo, atsakyta: „Pas mus yra daug vietos. Jei tau nepatinka šalia tokio asmens sėdėt, susirask kitą vietą“. 

 

       Kaip rašoma dienraštyje „Šiaulių kraštas“, R. Baristaitę taip pat sužavėjo atraktyvūs, įdomiai medžiagą pateikiantys, gausiai lankomi JAV muziejai. Vašingtone visi muziejai ir fotografavimas juose nemokami.

 

       lrt.lt

       2009-08-25