Poetinio Druskininkų rudens geniukas. BJ nuotrauka       Šiemetinis XX festivalis, spalio 1–5 d. vyksiantis Vilniuje ir Druskininkuose, skirtas haiku – japonų poezijos žanrui, kurį šiandien praktikuoja labai daug žmonių visame pasaulyje. Jį rengiame kartu su Pasauline haiku asociacija. Dalyvaus 12 haiku poetų ir du profesoriai iš Japonijos, 24 – iš kitų šalių, 10 – iš Lietuvos. Tikimės sudominti ne tik jau rašančiuosius haiku, bet ir visus kitus, besigrumiančius su žodžiais ir prasmėmis.

 

       Šių metų festivalis pajėgs išlaikyti tik tuos, kurie jame ką nors veiks – skaitys, vers, gros, ves renginius, globos svečius. Bet mes maloniai kviečiame visus, kam įdomu, atvykti savo lėšomis ir dalyvauti PDR renginiuose. Mūsų festivalis atviras: visi gali teikti savo kūrybą anoniminiams konkursams (primename, kad prizinių vietų laimėtojai turi teisę būti pakviesti į kitų metų PDR). Visi pageidaujantys galės nemokamai dalyvauti haiku kūrybos seminare, kurį ves du japonų poetai, tik reikia iš anksto užsiregistruoti el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

 

       Kaip visada, pristatysime 10 jaunųjų poetų ir, ne kaip visada, aptarsime jų kūrybą. Manytume, ne tik Druskininkų vaikus ir suaugusiuosius (nuo 5 iki 60 metų amžiaus, kaip rašoma programos pristatyme) turėtų sudominti Sigutės Chlebinskaitės kūrybinės studijos edukacinė programa: „Tu gali sukurti knygą“, kurioje dalyvaus keli lietuvių ir du japonų menininkai. Šiam renginiui taip pat reikia iš anksto registruotis, nes bus dirbama grupėmis iki 15 asmenų.

 

       Konkursai numatomi du: tradicinis vieno anoniminio eilėraščio, kuriam originalūs ar versti eilėraščiai pateikiami lietuvių kalba ir teminis haiku konkursas, kuriam du trieiliai, atspausdinti ant vieno lapo, pateikiami tik anglų kalba (juos vertins tarptautinė komisija). Eilėraščius į abu konkursus reikia paduoti Druskininkuose iki spalio 2 d., penktadienio, 18 valandos. Siunčiamų eilėraščių, deja, priimti negalime, nes vertinimo komisija festivalio metu nesusidorotų su tokiu milžinišku darbu.

 

       Šiemet autobusas nuo Rašytojų sąjungos į Druskininkus nevyks, tačiau visi registruoti dalyviai bus nuvežti. Tuos, kurie nori keliauti penktadienio rytą ir neturi transporto, prašom mums pranešti aukščiau nurodytu el. paštu iki rugsėjo 25 dienos.

                                                                                                                        PDR valdyba

 

PROGRAMA

 

Spalio 1 d., ketvirtadienis

       15.00 Festivalio atidarymas Vilniuje. V Pasaulinės haiku asociacijos konferencija. Vedėjas – Banja Nacuiši. Rašytojų klubas, K. Sirvydo g. 6, Vilnius.

       18.00 Haiku skaitymai. Rašytojų klubas, K. Sirvydo g. 6, Vilnius.

 

Spalio 2 d., penktadienis

       11.00 Kūrybinio rašymo pamokos „Atgimimo“ mokykloje ir Ryto gimnazijoje.

       14.00 Festivalio atidarymas. Diskusija „Trumposios formos Vakarų ir Rytų poezijoje“. Vedėjas – Laurynas Katkus. Haiga konkurso nugalėtojų pristatymas ir Alio Balbieriaus foto-haiku parodos atidarymas. Centras „Dainava“, Didžioji salė.

       16.30 Haiku skaitymai. Centras „Dainava“, Lauko amfiteatras.

       19.00 Haiku skaitymai. Centras „Dainava“, Didžioji salė.

       21.30 Jaunųjų lietuvių poetų skaitymai. Vieno eilėraščio naktis. Vedėjai –­ Aušra Kaziliūnaitė ir Benediktas Januševičius. Kavinė „Širdelė“, Mažoji salė.

 

Spalio 3 d., šeštadienis

       10.15 Ričardo Šileikos fotoparodėlės atidarymas „Kepykloje-parduotuvėje“, M. K. Čiurlionio g. 63.

       10.30 „Sintezija“ pristato kon­ceptualų teksto, rašto, fotografijos, garso, vaizdo ir šokio projektą „Cow poetry“. „Mažoji galerija“, M. K. Čiurlionio g. 37.

       11.00 Haiku skaitymai ant Druskininkų muziejaus laiptų. In memoriam: Alytaus šv. Benedikto gimnazijos sambūrio „Spindulys“ moksleiviai skaito Sigito Gedos poeziją. M. K. Čiurlionio g. 59.

       11.00 Jaunųjų poetų kūrybos aptarimas. Aidas Marčėnas, Gintaras Grajauskas. Centras „Dainava“, Mažoji salė.

       14.00–19.00 Sigutės Chlebinskaitės kūrybinės studijos edukacinė programa „Tu gali sukurti knygą“. Druskininkų muziejus, M. K. Čiurlionio g. 59.

       14.00 PDR almanacho, Lietuvių haiku antologijos ir kitų poezijos knygų pristatymas. Vedėjas – Virginijus Gasiliūnas. Centras „Dainava“, Didžioji salė. Veiks PDR knygų mugė.

       16.00 Vertimo dirbtuvių dalyvių darbų pristatymas. Vedėja – Kotryna Pranckūnaitė. Centras „Dainava“, Didžioji salė.

       16.00 Haiku kūrybos seminaras. Vedėjas Banja Nacuiši ir Sajumi Kamakura (Japonija). Centras „Dainava“, Mažoji salė.

       19.00 Iškilmingas baigiamasis poezijos vakaras. Jotvingių ir Jaunojo jotvingio premijos įteikimas. Konkursų laureatų apdovanojimas. Centras „Dainava“, Didžioji salė.

       21.00 Haiku, sukurtų šio festivalio metu, skaitymai. Vladimiro Tarasovo ir Gerardo Beltrán kompaktinės plokštelės pristatymas. Vedėjas – Alvydas Šlepikas. Centro „Dainava“ restoranas „Nakviša“.

 

Spalio 4 d., sekmadienis

       17.00 PDR svečių bei laureatų poezijos vakaras. Šv. Kotrynos bažnyčia, Vilniaus g. 30, Vilnius.

 

Spalio 5 d., pirmadienis

       17.00 Pofestivaliniai poezijos skaitymai Užupio kavinėje. Užupio Respublika. Veda Antanas A. Jonynas.

 

„TU GALI SUKURTI KNYGĄ“

 

       Druskininkų miesto muziejuje spalio 3 d. (šeštadienį) įsikurs keliaujanti Knygų šalis. Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sumanyta kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“, gimusi 2001 m. Vilniaus knygų mugėje, tęsia savo keliones po Lietuvą ir kviečia Druskininkų kurorto gyventojus bei svečius susipažinti su knygų kūrimo paslaptimis.

 

       Knygų šalies ambasadoriai įsilies į Poetinio Druskininkų rudens programą ir atskleis ne vieną knygos kūrimo paslaptį: Brailio rašto žinovas Vytautas Gendvilas išmokys šiuo raštu užrašyti sukurtą haiku; svečiai iš tolimosios Japonijos bei tapybos tušu meistrės Greta Grendaitė ir Dalia Dokšaitė supažindins su Rytų kaligrafija; iliustruotoja Jurga Šarmavičiūtė sriubos šaukštu pamokys spausti knygos ženklus –­­­ ekslibrisus; marmurinio popieriaus burtus atskleis dailininkė Edita Namajūnienė; animatorė Gabrielė Baltrušaitytė parodys, kaip padaryti, kad jūsų sukurti žodžiai ar vaizdai imtų skraidyti mažoje knygelėje. Knygų dailininkai Pietro Tartamella (Italija) ir Sigutė Chlebinskaitė pakvies kiekvieną norintįjį sukurti unikalių knygų.

 

PROGRAMA

 

Spalio 3 d., šeštadienis

       Druskininkų miesto muziejus, M. K. Čiurlionio g. 59

       14.00 Trumpas edukacinės programos „Tu gali sukurti knygą“ pristatymas. Trumpas filmas apie Knygų šalį.

       14.00–16.00 Asmenims nuo 11 metų amžiaus: Haiku ir Rytų kaligrafija su Greta Grendaite, Dalia Dokšaite, Juko Tange ir Akira Takenami (Japonija).

       14.00–18.00 Asmenims nuo 2 metų amžiaus:

              • Judančių paveikslėlių knygelės kūrimas su animatore Gabriele Baltrušaityte.

              • Ekslibriso spauda šaukštu su grafike Jurga Šarmavičiūte.

              • Marmurinio popieriaus kūrimo technika su dailininke Edita Namajūniene.

              • Knygų įrišimas su dailininke Aušra Petroškiene.

       15.30–19.00 Šeimoms ir poetams: Brailio rašto pamokos, arba Haiku Brailio raštu su šio rašto žinovu Vytautu Gendvilu.

       16.30–19.00 Šeimoms: unikalių knygelių kūrimas su dailininkais Pietro Tartamella (Italija) ir Sigute Chlebinskaite.

 

Spalio 5 d., pirmadienis

       Užupio knygynas „Ad libros“, Užupio g. 7 / Paupio g. 1–1, Vilnius.

       16.00–21.00 Edukaciniai „Tu gali sukurti knygą“ užsiėmimai.

       Haiku kaligrafija ir Brailio raštu valandos.

 

       Į visus renginius registruojami pavieniai asmenys ir 10–15 asmenų grupės.        Registracija vyks iki 2009 m. rugsėjo 29 d. el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 685 01 313 (Jurga).

 

       Organizatoriai: Kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“, asociacija „Poetinis Druskininkų ruduo“, Druskininkų miesto muziejus, Lietuvos leidėjų asociacija, knygynas „Ad libros“.

 

       Kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ edukacinės programos „Knygų šalis“ turnė po Lietuvą globėjas – Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas.

 

       Rėmėjai: LR kultūros ministerija, Valstybinė skaitymo skatinimo programa, Lietuvos leidėjai.

 

       Prizus – knygas dovanoja leidyklos: „Alma littera“, „Baltos lankos“, „Tyto alba“, „Žaltvykslė“, „Kronta“, Vilniaus dailės akademijos leidykla.

 

       Literatūra ir menas

       2009-09-18