Chuck Palahniuk       „Kitų knygų“ leidykla išleido žymaus JAV romanisto, kultinio „Kovos klubo“ autoriaus Chucko Palahniuko romaną „Nematomi monstrai“. Jį galima laikyti pirmaja Ch. Palahniuko knyga, nes anksčiau parašyta „Insomnia“, kuria Chuckas liko nepatenkintas, taip ir nebuvo išleista. 1994 m. parašyti „Nematomi monstrai” skaitytojus pasiekė tik po penkerių metų, 1999-aisiais, kai buvo ekranizuotas „Kovos klubas“. Iki tol nelabai žinomo rašytojo knygą leidėjai atmesdavo dėl, jų manymu, „pernelyg šokiruojančio turinio“.

 

       „Nematomi monstrai“ iš tikrųjų šokiruoja. Trisdešimt du knygos skyriai, kuriuos nesunku perskaityti per keletą valandų, skaitytojui įrodo, kad vidiniuose jo labirintuose gyvena pabaisos ir monstrai. Aštrus autoriaus žvilgsnis grotesko, ironijos ir intelekto skalpeliu perskrodžia ne tik skaitytojo, bet ir kraujuojančius nupoliruotos visuomenės vidurius. Smulkmena po smulkmenos pikantiškos detalės susidėsto į istoriją, kurioje savąją gyvenimo versiją galima gyventi tik be sentimentų ištaškius senąjį gyvenimą, o laimėjusiųjų nebelieka.

 

       Knygos siužetas primena žaidimą, kuriame veikėjai keičia ne tik gyvenamąją vietą, bet ir savo įsitikinimus, pavardes, išvaizdą bei lytį. Pagrindinė knygs veikėja – populiari manekenė, kurios gyvenimą aukštyn kojom apverčia nelaimingas atsitikimas. Pistoleto šūvis gražuolę paverčia nematomu monstru – kalbėti negalinčia pabaisa, po vualiu slepiančia subjaurotą veidą. Netyčia sutikta grožio karalienė, laukianti lyties keitimo operacijos, išmoko pabaisą, kaip sukurti save iš naujo ištrinant praeitį. Fantasmagoriška kraupių įvykių karuselė ima pašėlusiai suktis...

 

       Savo knygose Ch. Palahniukas daug kalba apie mizantropiškas, tamsias, absurdiškas žmogaus sielos puses. Dėl to jis dažnai kritikuojamas esąs nihilistas. Rašytojas atmeta šiuos kaltinimus ir tvirtina, kad jis – romantikas, atspindintis 1957–1965 m. gimusios kartos baimes bei nepasitenkinimą. Ch. Palahniukas kritikuoja savo kartos pyktį, nevykėliškumą, beširdį norą sunaikinti viską, kas buvo sukurta, tačiau žvelgia į ją itin pesimistiškai: „Mes negalime išgelbėti pasaulio, nes nenorime to daryti. Jei panorėsime ką nors išgelbėti, tučtuojau išgelbėsime pasaulį. O dabar iš konflikto su pasauliu gauname pernelyg didelį atlygį. “

 

       Chuckas nemėgsta tuščiažodžiauti. Savo romanus jis dažnai pradeda „in medias res“, t.y. nuo pasakojimo vidurio ar pabaigos. Lakoniškai ir tiksliai perteiktos Chucko romanų scenos puikiai tinka kinematografui, todėl rašytojo knygos sėkmingai ekranizuojamos. „Nematomi monstrai“ bus perkelti į ekraną 2011 m. rudenį.

 

       kitos knygos

       2010-12-29