Literatūrinių premijų gretas papildė nauja – už geriausią metų romaną. Ją finansuoja žymaus prozininko, Valstybės premijos laureato (1936) Liudo Dovydėno (1906–2000) sūnus, fotomenininkas Jonas Dovydėnas.

 

Vasario 14-ąją Rašytojų klube ne itin gausiai susirinkę prozos gerbėjai sužinojo pirmojo laureato pavardę. Už romaną „Rūkas virš slėnių“ laureatu paskelbtas Romualdas Granauskas.

 

Vakare dalyvavę vertinimo komisijos nariai J. Aputis, R. Šerelytė, A. Sutkus džiaugėsi nauja (ir solidžia – penkiolika tūkstančių litų) premija, argumentavo, kodėl įvertintas būtent šis romanas. Buvo teigiama, jog tai tiesiog gera knyga, nemeluota, profesionali. Literatūrologė J. Sprindytė plačiau kalbėjo apie R. Granausko kūrybą, romaną „Rūkas virš slėnių“ įvertino kaip meistro ranka parašytą klasikinį psichologinio realizmo kūrinį, teigė, jog tai stipriausias iš trijų rašytojo romanų (kiti du – „Duburys“, „Kenotafas“). Knygą išleido Rašytojų sąjungos leidykla, jos atstovė J., Riškutė pasidžiaugė, kad ir L. Dovydėnas (leidžiami jo „Raštai“), ir R. Granauskas (nuo 2002 m. išleistos penkios naujos knygos) yra šios leidyklos autoriai.

 

Vakarą paįvairino „Rūko virš slėnių“ ištraukos, kurias skaitė aktorė Edita Zizaitė.

 
„Metų“ inf.
 
Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2008 m. Nr. 3 (kovas)