Vieną gražią 1999 metų dieną susitiko penki rusiškai rašantys Rygos poetai, pasivadino „Orbita“ ir ėmė žavėti publiką elektroninės muzikos, garsų poezijos ir vizualiųjų menų deriniais. „Orbitos“ nariai – multimedijos šalininkai, kurie mano, kad žodžių nepakanka išreikšti emocijoms. Vieni dalykai turi būti išrėkti, kiti tyliai išniūniuoti. Visa tai – akomponuojant elektroninių garsų lietui, saksofonui ir vaizdo instaliacijai.

 

     Per 15 metų „Orbita“ surengė daugybę meninių akcijų Rygoje ir Daugpilyje, Maskvoje, Stokholme, Taline, Belgrade ir Minske. Skaitė aikštėse, skveruose, gatvėse ir klubuose. Išleido penkis almanacho „Orbita“ numerius, kompaktinę plokštelę „02“, kurioje poezija derinama su elektronine muzika, suorganizavo tris tarptautinius audiovizualinės poezijos festivalius „Word in motion“ („Žodis judesyje“), surengė ištisą virtinę fotografijos parodų ir ciklo „Poetinis Rygos žemėlapis“ akcijų, įsteigė piratinę radijo stotį „Marx FM“, išleido dešimtis knygų latvių bei rusų kalbomis ir „Latvijos rusų poezijos antologiją“ angliškai. Naujausią programą „FM Slow show“, kurioje grojama radijo imtuvais ir pianinu, „Orbita“ rodė Serbijoje, Estijoje, Rusijoje, Suomijoje ir, žinoma, Lietuvoje.

 

     Keliaujanti po visą Europą, „Orbita“ ne kartą lankėsi Vilniuje ir Klaipėdoje. Tai gaivus oro gurkšnis Lietuvoje, kurioje vis dar gajus senasis poezijos klausymosi kodas, po truputį linguojant į rimų ir ritmų taktą. Gerą dešimtmetį „Orbita“ plėtė ir ardė tradicines poezijos suvokimo ribas Vilniaus „Barbakane“, „Jaltoje“, „Cafe de Paris“, Klaipėdos menininkų namuose, Vilniaus knygų festivalyje, festivaliuose „Tarp“, „Tundra“ ir „Yaga“.

 

     Viskas, prie ko prisiliečia „Orbita“, virsta poezija. Šiandien netradicinės poezijos mylėtojams Lietuvoje jie atgabeno eilėraščių rinkinį „Prekės iš kosmoso“. Šių prekių aprašus iš rusų kalbos vertė Marius Burokas, Vytas Dekšnys, Aleksandra Fomina, Benediktas Januševičius, Rūta Mėlynė ir Donatas Petrošius, prekes dailiai įpakavo knygos dizaineris Tomas S. Butkus.

 

     „Prekių iš kosmoso“ tiekėjus vaizdžiai apibūdino M. Burokas: „Sergejus Timofejevas – dvimetrinis grupės organizatorius ir administratorius, atsakingas už viską. Semionas Chaninas – tyliai gudrus žmogus, turintis gerą humoro jausmą, ant kurio laikosi visa grupė. Žoržas Ualikas elgiasi kaip nervinga roko žvaigždė, skaitanti stadione šimtatūkstantinei auditorijai. Arturas Punte – pats paprasčiausias pagal išvaizdą, tačiau ironiškiausias tekstuose, Vilniuje turi gražią seserį. Vladimiras Svetlovas – pats tyliausias, primenantis septintojo dešimtmečio prancūzų studentą radikalą Holivudo filmuose.“

 

     „Orbita“ sulaužė paties gajausio ir bjauriausio stereotipo apie poeziją stuburą. Kažkodėl buvau šventai įtikėjusi, jog poezija – tai ne tik specifinis kalbėjimo būdas, tai – labai intymus žvilgsnis į save ir savo vidų, maksimaliai atsiribojant nuo išorės. Galėčiau dar daug prirašyti apie tai, kokie pokyčiai įvyko, kai mane įtraukė šita poezijos orbita. Ji daugeliui galėtų tapti puikia galimybe, jei ne pamėgti, tai bent susidomėti poezija kaip unikaliu reiškiniu, o ne kažkuo, ką būtina atmintinai išzubrinti arba įmanoma suprasti tik įvaldžius semiotinį kvadratą“, – sako Monika Šlančauskaitė.

 

     „Orbita“ atsiskleidžia kaip gerai iš vidaus organizuota grupė, sugebanti suderinti įvairius meninius žanrus bei raiškos priemones. Stebina autorių dėmesys tekstui / eilėraščiui, kuris itin kontrastuoja su mūsuose paplitusiu „skaityk kaip moki“ principu. Naujausios technologijos, paradoksalu, visai nenustelbia teksto, kaip poetinei substancijai jautrausios terpės. Atvirkščiai, muzikinis ir vaizdinis fonas, įgaudamas savarankiškos meninės koncepcijos bruožus, patį eilėraštį „nureikšmina“, tuo padarydami jį subtilesnį, lengviau suprantamą“, – pastebi Tomas S. Butkus.

    

     Orbita. Prekės iš kosmoso: eilėraščiai. Sudarytojai: Benediktas Januševičius, Marius Burokas, Vytas Dekšnys. Iš rusų kalbos vertė: Marius Burokas, Vytas Dekšnys, Aleksandra Fomina, Benediktas Januševičius, Rūta Mėlynė, Donatas Petrošius. K.: Kitos knygos, 2014.