Ji spindi žavesiu slaptu. Pasaulio meilės lyrika. Sudarytojas ir redaktorius Julius Jasaitis. Dailininkas Rimantas Dichavičius. Leidykla "Ramona", Marijampolė, 2000.

       Ir nebegalima liūdėt,
       Kada pavasarį kaštonas
       Už lango pradeda žydėt.


       Taip kažkada apie primaverą* rašė Henrikas Radauskas. Ir tikrai šiuo metu neįmanoma susivaldyti ir rimtai traktuoti bet kokio meno, meno, bejėgio prieš gamtos stebuklus. Oras, gaivinantis natūraliais jausmais, lyg operoje pereina iš vieno akto į kitą, vis kitokiomis reikšmėmis ir temomis užpildydamas gamtą. Visi gyviai lenda iš savo uolų bei irštvų ir garbina pavasarį. Tai natūralu. Tik žmogus kartais nesugeba atsiduoti gamtiškiems instinktams. Jam vis reikia sintetinių gyvenimo tiesų patvirtinimo.

       Kai aš gulėjau impotentų reabilitacijos centre, daktariukas, kadangi Lietuvos pensininkams neįmanoma įsigyti "Viagros", patarė skaityti meilės lyriką. Pradėjau, bet mano reikalai ne tik nepagerėjo, o diena iš dienos vis prastėjo ir prastėjo. Tuomet mečiau knygą į šalį ir ėmiau rašyti, kaip sako rusai stal pisatelem. Ir, žinote, po truputį pradėjau sveikti. Žinoma, tame procese man labai padėjo seselės Kulokauskaitės - Kairė ir Dešinė. Visų skaitytojų akivaizdoje joms už tai tenka padėkoti.

       O skaičiau aš keistą knygą pavadinimu: "Ji spindi žavesiu slaptu". Joje sudėta visų laikų, visų tautų meilės lyrika. Taip išdidžiai mėgina įtikinti skaitytoją sudarytojas Jasaitis Julius. Na ką gi - stipriai pasakyta! Bet ar ne per įžūliai? Norėčiau paklausti redaktoriaus ir sudarytojo: ką jūs norėjote apgauti - save ar skaitytojus? Jeigu jums atrodo, jog žinote visas tautas ir visus laikus - tai vis dėlto klystate. Beje, greičiausiai labai blogai išmanote geografiją bei istoriją. Visų pirma, pasigendu jūsų antologijoje kinų ir japonų meilės lyrikos. O gal jūs nežinote, kad egzistuoja tokios valstybės bei tautos? O gal jūs mėginsite atskirai išleisti joms skirtas antologijas? Na, nenusiminkite, kitą kartą, kai duosite savo pažįstamom bibliotekininkėm sudarinėti meilės lyrikas, pasistenkite pasidomėti, ar jos baigė daugiau nei penkias klases…Bet jeigu jūs savo knygas leidžiate tik "Lietuvos Rytą" skaitančiai publikai - tuomet galite nesivarginti, užteks tik mokančių skaityti bei skaičiuoti (rašyti mokančių nereikia).

       Kita labai juokinga "yla", išlendanti iš maišo - kodėl skaitytojai nėra supažindinami su autoriais. Reikėjo įdėti nors truputį informacijos: kur ir kada gimė, nacionalinė priklausomybė, ar nebuvo sodomietis, banditas, mizoginas, narkomanas, KGBistas, lesbietis ir t. t. Besidomintiems poezija tai labai įdomu. Nejaugi gaila buvo dar kelių puslapių, ar pabijota didesnės tiesos apie sudarinėjimo lygį? Tiesą sakant, knyga turėtų vadintis ne "Visų tautų ir visų laikų meilės lyrika", bet "Broliškų tarybinių respublikų bei draugiškų socialistinių valstybių meilės lyrika" arba tiesiog "Soclagerio ir marksistinių pažiūrų poetų meilės lyrika". Tokių autorių knygoje dauguma. Kiti, neįtelpantys į šį kontekstą, yra tie, kurių net komunistų partija negalėjo ignoruoti (Šekspyras, Gėtė, Šileris, Baironas, Mickevičius, Šelis ir kt), nes per daug buvo klasikai…

       Netikėti modernistai kaip Li Mastersas, Kavafis, Bodleras ar Preveras, jaučiasi, atsirado paskutiniu momentu, kažkam netikėtai patarus ar kažkam norint įsiteikti. O visuma tuo tarpu yra siaubinga, atspindinti geriausias sovietinių antologijų tradicijas. Pastebėtina, kad sudarinėtojo mentalinis lygis sustojo augti maždaug 1989 metais, po Berlyno sienos griuvimo. Tuomet daugeliui komunistų nudžiuvo ne tik smegeninės, bet ir peniai. Sukrėtimas buvo tikrai didelis. Todėl visiškai kvailai šiame kontekste atrodo R. Dichavičiaus nuotraukos - juk Sovietų Sąjungoje sekso nebuvo! Ten pavaizduotos nuogos valstietiško sudėjimo lietuvaitės, išbrinkusiais krūtų speneliais. Kaip maestro Dichavičius, fotografuodamas per atstumą, sugebėdavo pasiekti tokio efekto? Nors gal jis yra burtininkas, ką gali žinoti. Tiesą sakant, tai ir buvo didžiausias knygos "prikolas", nes palatos vyrai skolinosi knygą "pasidžiaugimui".O aš bevelyčiau vietoj nuogų bobų matyti kiekvienos Tarybinės Respublikos herbą bei vėliavą. Taip pat himnai būtų neprošal ir ypač TSRS. Net gaidas vertėtų įdėti, kad su kokia lūpine armonikėle ar fleita pagrotų žmonės. Tai be galo pakelia ūpą ir ne tik ūpą…

       Tikras internacionalistas mūsų knygos sudarytojas. Puikiai išmano, ko reikia homo covietikams, užsidėjusiems nacionalistų-demokratų kaukes. O reikia juk tautų draugystės ir tokiu pačiu vardu pavadintų ordinų, kurių suteiktos privilegijos leistų mažiau dirbti ir daugiau ėsti. Na, pažvelkit patys. Knygoje patalpinti 156 autoriai. Iš jų maždaug 50 turi slaviškos kilmės pavardes. Taip pat yra 5 gruzinai, atrodo, 9 latviai, keli armėnai, pora estų ar finougrų (velnias juos žino) vengrai, rumunai - po to prasideda tokios pavardėlės, kad nežinai, iš kokios Vidurinės Azijos respublikos atplaukė šie komunistinio rojaus statytojai. O patikėkit! - vartyti enciklopedijas ar žinynus dėl tokio šūdo tingisi. Lieka tik stebėtis gražiai išleista knyga ir mėgautis fotografijomis. Žodžiu 80% knygos užima Tarybinių respublikų, autonominių respublikų, kitų teritorinių darinių, buvusių TSRS teritorijoje bei broliškų socialistinių šalių atstovai. Jei kas netingėtų, galėtų paskaičiuoti ir tiksliau.

       Kita vieta palikta kapitalistinei Europai, pietų ir šiaurės Amerikai, Afrikai, (kurios atstovų, beje, visiškai nėra) ir didžiajai Azijos, Australijos bei Antarktidos daliai, kurioje gyvena dabartinės žemės 80% gyventojų. Tai štai kaip mes, išmanydami geografiją, istoriją bei lyriką, einam tiesiai NATO. Apie leidėjo vertimus, o yra ir tokių, iš vyresniojo brolio ruso kalbos ( J. Žadovskaja, Vadimas Šefneris, Danijilas Rathauzas) sunku ir kalbėti, nekyla net rankos…

       Bet žiūriu, kad užsirašiau, oi! - tad reikia baigti. Pabaigai norėčiau patarti sudarytojui daugiau nesudarinėti meilės antologijų. Nereikia. Jos nepadeda.

       O be to, kiek girdėjau, jūs dirbate gan atsakingą valstybinį darbą. Nejaugi Tėvynė dėl to nenukenčia? Dar pora tokių antologijų ir Lietuvai bus pzd. Geriau milžiniškas lėšas, kurios yra randamos tokių knygų leidybai, išdalinti badaujantiems vaikams ar Lietuvos futbolo federacijai. Gal pakils mūsų kamuolspyrio lygis. Nes didesnės pornografijos už lietuvišką futbolą pasaulyje greičiausiai nėra.


       *Primavera (it.) - pavasaris.

       TIZIPAS TIMPĖ