Literatų gatvė. Andriaus Ufarto nuotrauka       Poeto, eseisto ir literatūros kritiko Aido Marčėno eilėraštis „Literatų gatvė“ tapo iniciacija ir leitmotyvu Literatų gatvės projektui.

 

Naujojo projekto esmė – Literatų gatvėje įamžinti žodinės kultūros kūrėjus (poetus, kritikus, kalbininkus, eseistus ir pan.). Pernai (rugsėjo 20 d.) Vilniuje, labai mažoje, kamerinėje senamiesčio Literatų gatvėje skambant Mariaus Salyno garsinei instaliacijai, kuri buvo skirta trims lietuvių poetams – Adomui Mickevičiui, Liudvikui Jakimavičiui ir Aidui Marčėnui – bei trinksint būgnų muzikai, kurią atliko Viktoras Mogilo-Žano su draugais, buvo atidengtos keraminės, metalinės, medinės ir pan. plokštelės ar objektėliai, skirti lietuvių kilmės literatams.

 

Taip Literatų gatvė buvo paversta beveik sakralizuotu objektu, skirtu literatams. Viena gatvelės siena tuomet pasipuošė daugiau nei 20 įvairių sričių menininkų sukurtais darbais.

Šiemet projektas vėl inicijuojamas ir įvairių sričių menininkai kviečiami kurti darbus (plokšteles), kurie turėtų „natūraliai įsilieti į subtilią gatvės aplinką, nebūti pernelyg „triukšmingi“, užgožiantys vienas kitą“. Projekto organizatoriai skelbia siūlantys savo literatų sąrašą.

 

Pernai menininkų sukurti darbai lyg ir laikinai buvo įmontuoti į sieną, šių metų renginys būtų skirtas Lietuviškos spaudos atgavimo dienai, kuri yra gegužės mėnesio pradžioje, bei Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimui. Pernai sukurti darbai bus išmontuoti, atrinkti pagal meninius, techninius ir kt. kriterijus, kartu su naujai sukurtais darbais – numatoma 70–90 darbų, tuomet būtų naujai įmontuoti Literatų gatvėje ir ten liktų visam laikui.

 

Planuojama, kad siena bus padengta nauju tinko sluoksniu, o darbai įmontuoti į sieną, tik po to tinkuoti, t. y. tie darbai bus tarsi įrėminti. „Norėtųsi, kad eksponatai atsidurtų ne ant vienos sienos, o būtų visoje Literatų gatvėje kur ne kur lyg atsitiktinai atsiradę, ir tik kad besidomintis žiūrovas juos galėtų surasti. Dar bus viena informacinė plokštė, kurioje bus įrašyti šio projekto rėmėjai, atlikėjai menininkai ir literatai, kuriems yra sukurti darbai. Bus pakabinti keli žibintai, nes dabar tamsiu paros metu eksponatus galima rasti tik žinant tikslią jų buvimo vietą. Stengsimės įmontuoti ir stebėjimo kameras, siekiant apsisaugoti nuo vandalizmo“, – pasakoja projekto kuratorė Eglė Vertelkaitė.

 

Darbų organizatoriai laukia iki kovo 20 d. Darbus vertins specialiai sudaryta komisija. O štai ir eilės, įkvėpusios projektą:

 
Aidas Marčėnas

Literatų gatvė 

 

Prieš lietuvių kalbos abitūros

egzaminą, menu, su klasiokais

literatų gatvėje dūros

prisirūkę ir po pedesioką

 

padarę iš baimės, kol mąstėm

temas, kurios gal ir gali

būti nuleistos – iškąskit,

laisvą renkuosi, pro šalį

 

štai jau trečią dešimtmetį teka

ir užtikrina tvirtą trajaką

talentas, kad ir ne ovič

 

bet mane mažutėlį įpieš gal

gatvėje literatų, gdzie mieszkal

Mickiewicz I Jakimowicz

 
 
lrt.lt
2009-03-02