Tris dienas trukusi tarptautinė poezijos šventė „... ir saulas diementas žėruos...“ (A. Miškinis) Utenos apskrityje prasidėjo kojų mazgojimu. Į šventą Šventosios vandenį Anykščių rajone netoli Žaliosios subrido Liana Langa iš Latvijos, Vladimiras Beliajevas iš Rusijos, George’as Nakhutsrishvilis ir Davidas Robakidze iš Gruzijos, Eleanora Livingstone ir Colin Vill iš Škotijos, Lidija Šimkutė iš Australijos, amerikiečių poetas Kerry Shawnas Keysas, lietuvių poetai Erika Drungytė, Benediktas Januševičius, Regina Katinaitė-Lumpickienė, Vytautas Kaziela, Rūta Mikulėnaitė-Jonuškienė, Viktoras Rudžianskas ir Vytautas Stulpinas, Ričardas Šileika, Petras Panavas, Sonata Paliulytė bei literatas iš Utenos, dabar dirbantis Londone, Svajūnas Dačkevičius, visų renginių vedėjas rašytojas Stepas Eitminavičius.


      Pasidaliję į dvi grupes poetai susitiko su Debeikių ir Troškūnų gyventojais. Vakare sustiprinę savo pajėgas Anykščiuose gyvenančiu poetu Rimantu Vanagu, tarptautinės šventės dalyviai Anykščių šv. Mato bažnyčios šventoriuje prisistatė gausiai susirinkusiems anykštėnams. Baroko laikų dvasią palaikyti padėjo Anykščių istorinio šokio studija „Baltoji Pavana“.


      Visi ilgam prisimins aukštaičio sodybą Niūronyse, kur darželyje tarp senų lietuviškų gėlių žiedelį skleidė kukli gėlelė sinavadas. Nuėję ilgą duonos kelią, žodžio meistrai savo rankomis galėjo suformuoti ir išsikepti po lietuviškos duonos kepalėlį.


      Šeštadienį jau ignaliniečiai galėjo džiaugtis poetų prišauktu lietumi, o visi šventės dalyviai, nors ir merkiami lietaus, dairėsi po Palūšę, kopė į Ladakalnį, gaudė kipšiuką Ginučių malūne, valgė medų ir sūrį senoviniame bitininkystės muziejuje Stripeikiuose. Debesims sklaidantis virš Lūšių ežero, sukauptas žodis nuskambėjo Palūšės bažnyčioje. Poetams gražiai talkino Ignalinos kultūros centro mišrusis ansamblis.


      Sekmadienį šventė pasiekė kulminaciją. Utenos rajone, Juknėnų kaime, Antano ir Motiejaus Miškinių sodyboje rinktasi į šiųmetės Antano Miškinio premijos laureato paskelbimą. Į šventę atvyko A. Miškinio dukra Jolanta, brolio Vinco vaikai Jovita ir Vincas, būrys poezijos mylėtojų iš Utenos, Daugailių, Juknėnų. Rajono meras Alvydas Katinas ir Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas paskelbė, kad 2008 m. Antano Miškinio premijos laureatu už aukštaitiškos dvasios puoselėjimą poezijoje tapo Vytautas Vilimas Skripka. Premija paskirta už eilėraščių knygą „Mažoji rinktinė“. Gaila, tačiau laureatas į premijos įteikimą neatvyko. Nelengvą laureato naštą bandė pasidalyti trys vyrai: Kornelijus Platelis dėkojo ir atsiprašė susirinkusiųjų, ant treniruotų Viktoro Rudžiansko pečių buvo uždėtas ąžuolo lapų vainikas, kurį jis perdėjo šių eilučių autoriui, skaičiusiam savo kraštiečio Vytauto Vilimo Skripkos eiles. Perskaitytas ir laureato laiškas uteniškiams:


      „Mieli Utenos krašto žmonės, buvau sujaudintas, sužinojęs, kad šiųmetinė didžiojo A. Miškinio literatūrinė premija paskirta man.


      Didelis džiaugsmas: jaunystėje bendradarbiauta Utenos redakcijoje, apvažiuoti ir apvaikščioti tolimiausi pautenės miesteliai ir kaimai.


      Su meile prisimenu Utenos rašytojus ir žurnalistus, bibliotekininkus ir žemdirbius, mažuosius skaitytojus. Didelio Jums pasisekimo, aukštaitiškos ištvermės ir tikėjimo.


      P. S. Dėl ligos jau daugelį metų negaliu išvažiuoti iš Vilniaus“.


      Mažoji Antano Miškinio literatūrinė premija (1000 Lt) atiteko Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos 4 klasės mokinei Marijai Dačkutei. Kai atsiimti didžiosios Antano Miškinio premijos neatvyksta sergantis žmogus, galima suprasti ir pateisinti, tačiau kai tai daro (ir jau ne pirmą kartą!) jauni, pradedantys kūrybos kelią žmonės, šios premijos steigėjams verta susimąstyti ir kažką keisti, kad mažoji premija atitektų tiems, kuriems būtų garbė ją gauti. A. ir M. Miškinių sodybos svečiams užteko visko: ir sūrio, ir giros, ir Dauniškio gimnazijos liaudiškos muzikos kapelos „Untytė“ atliekamos muzikos.


      Paskutinis šventės akordas, kaip ir dera, nuskambėjo Utenoje, A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje. Čia poetų skaitomas eiles keitė styginių kvarteto „Chordos“ atliekamos melodijos.


      Šventės rengėjai – Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka (direktorė V. Garunkštytė) ir Utenos kultūros centras (direktorė R. Lumpickienė).


      Tris dienas Rytų Aukštaitijoje buvo statoma poezijos bažnyčia. Aukšti jos bokštai nuo šiol bus matomi ne tik Utenoje ir Vilniuje, bet ir Gruzijoje, Škotijoje, kitose pasaulio šalyse.

      Nemunas
      2008 06 19