Žilvinas Andriušis. Bildungas: tractatus antilogicus oniricus philosophicus. – Strofa, 2003.

       Na va, pagaliau ir literatūrinis chuliganas celofanuotais viršeliais. Labai jų trūko. Pradėsime nuo dizaino bei pelnyto knygos išvaizdos pagyrimo: stilinga, santūru ir gražu, net S. Geda prie paskutinio viršelio prilipęs (per visą jo plotį ir teigiamai)! Beje, dar pabandykite iš skyrių pavadinimų ką nors išpešti, nepastabieji (man tai D. Pocevičius parodė).

       O dabar paklausykime S. Gedos: „Koncentruota, smūgiuojanti Ž.A. frazė galgi būtų mažytis dušas klišių ir štampų išvargintai poezijai?“ Kaip čia pasakius... Iš dalies tiek autorius, tiek maloningas viršelio užrašytojas teisūs. Tai frazės, kurios įsimena dėl savo neįprastumo ir trumpumo, nors autorius nusižengdamas savo lakoniškumui įžangoje cituoja žodžių nelaikančius Cz. Miłoszą su W. Gombrowicziumi.

       Žanro tai knygai taip pat neišrinksi, tai tiesiog „tractatus antilogicus oniricus philosophicus“. Miego, pasąmonės ir nesąmonės paribiai. Lietuviško siurrealizmo pavėluoti daigeliai. Tačiau autoriui garbė, kūrinys griežtai struktūruotas, toksai chaosas su vadelėmis.

       Deja, daugybė tų daigelių iš piršto laužti ir dažnai neskoningi, bet doras ir kantrus skaitytojas visada ras jo galvą susukančių frazių.

       P.S. Nežinau net ką pacituoti. Ilgai rinkausi pavyzdį, bet radau per daug variantų. Tai va.

       P.P.S. Pasiruoškit pasivažinėti užrištomis akimis.

       Literatūra ir menas
       2003 10 01