Pragaro angelas: Sonio Bargerio ir Hell's Angels baikerių klubo istorija / Ralph "Sonny" Barger, Keith Zimmerman, Kent Zimmerman; iš anglų kalbos vertė Rasa Krulikauskienė. - Kaunas: Obuolys, 2008.


      Žmogus, pavertęs „Harley Davidson“ motociklus tuo, kuo jie yra šiandien. Asmenybė, sukūrusi baikerių legendą ir papasakojusi visam pasauliui, ką tai reiškia lėkti Amerikos greitkeliu prisirūkius marihuanos ir apsirijus LSD. „Dar žodis, pasiimu savo revolverį ir suvarau kulką tau į kaktą“, – taip pasakytų „Hell's Angels“ lyderis.


      JAV muzikos žurnalas „Rolling Stone“ šį žmogų apibūdino paprastai: „Ko gero didžiausias blogiukas ant dviejų ratų.“ Ralphas „Sonis“ Bargeris – tai visame pasaulyje garsaus baikerių klubo „Hell's Angels“ įkūrėjas, išdrįsęs atskleisti visą savo žmoniškąją kelionę autobiografijoje. Kaip ilgametis savo klubo prezidentas jis dalyvavo visuose istoriniuose baikerių įvykiuose, o daugelį iš jų ir pats inicijavo. Šioje knygoje nepagražintai pasakojama apie viską – nuo pradžios iki pabaigos.

 

      Sunku pasakyti, kiek Lietuvoje yra tikrų baikerių, bet galime neabejoti, kad po šios knygos pasirodymo jų skaičius turėtų išaugti. Subkultūra, kurią jungia laisvės idėja ir brolybė, savyje slepia tikrąją jėgą ir būtent tai atsiskleidžia šioje biografijoje. Baikerių klubas „Hell's Angels“, suvienijęs šimtus ir net tūkstančius narių, hipiuojančiai septintojo dešimtmečio Amerikai kėlė ne tik pavydą, bet ir baimingą pagarbą, nes tie barzdoti ir augaloti vyrai, važinėjantys riaumojančiais plieno žirgais, mokėjo likti ištikimi idėjai ir neišparduoti savo jausmų.


      Ouklando darbininkų rajone gimęs R. Bargeris vaikystėje nė neįsivaizdavo tapsiąs Federalinių Tyrimų Biuro (FTB) siaubu. Jo tėvas stipriai gėrė, motina paliko šeimą, kai būsimajam baikeriui sukako vos keturi mėnesiai. Senelė kiekvieną sekmadienį mažąjį „Sonį“ tempdavosi į metodistų bažnyčią, tačiau tai mažai teapsaugojo nuo gatvės gyvenimo. Kas buvo toliau? Motociklas, alus, narkotikai ir beprotiška meilė greičiui.


      „Vesti paskui save baikerių būrį, sakyčiau, netgi menas“, – prisipažįsta „Hell's Angels“ įkūrėjas. Anot jo, turi numatyti daugybę dalykų: kelio pokyčius, eismo juostų susiaurėjimą, sustojimus degalinėse, trumpus stabtelėjimus kelyje ir galų gale bukagalvius vairuotojus. Mums turbūt sunku ir įsivaizduoti, tačiau vien Ouklando klubas kelyje užima beveik visą kilometrą – štai kiek gali nusitiesti motociklininkų virtinė. O dabar pabandykime įsivaizduoti, kokį plotą galėtų užimti visos Amerikos „Hell's Angels“ sambūris...


      Amerikiečių rašytojas Hunteris S. Thompsonas teigė, kad Bargeris valdo žmones ne prasčiau už Čerčilį. Kaip tampa aišku iš šios biografijos, romano „Baimės ir neapykantos Las Vegase“ autorius keletą mėnesių stebėjo baikerių gyvenimą iš arti, kol galų gale turėjo parašyti štai tokią frazę: „Susipažinau su „Hell's Angels“, kartu važinėjomės, o paskui jie manęs vos nenudėjo.“ Bestselerį apie įžymųjį baikerių klubą parašęs rašytojas paties klubo prezidento knygoje išvadinamas „kalės vaiku“. Už ką? Ogi už tai, kad taip ir neatidavė kelių pažadėtų statinių alaus.


      JAV motociklininkų asociacijos tvirtinimu, devyniasdešimt devyni procentai motociklininkų – tori, įstatymų besilaikantys piliečiai, ir tik vieną sudaro ramybės drumstėjai, teršiantys motociklininkų vardą. „Pragaro Angelas“ ir yra knyga būtent apie tą vieną procentą – žmones, kurie per muštynes bare gali ištraukti peilį ir pistoletą, žmones, prekiaujančius heroinu ir marihuana, žmones, kurie myli laisvę ir greitį, bet negali pakęsti veidmainiavimo ir išdavystės.


      Vieni juos laiko nusikaltėliais, kiti, tokie, kaip pavyzdžiui, mažų Amerikos miestelių gyventojai, kelia prieš juos kepures, nes būtent jie simbolizuoja nesusitaikymą su kasdienybės taisyklėmis ir rutina. Susipažinkite su „Hell's Angels“ ir jų vadu – Soniu Bargeriu. Tikėtina, kad ši knyga, jei ir nepakeis jūsų gyvenimo, bet tikrai pakeis jūsų mąstymą.


      „Pragaro Angelas“ – tai beveik trys šimtai puslapių biografijos, keturių dešimtmečių ir kone keturių šimtų tūkstančių kilometrų kelias. Visa tai iliustruojama ne tik keliomis dešimtimis nuotraukų iš asmeninio Sonio albumo, bet ir visa „Hell's Angels“ idėjinio vadovo kriminaline biografija. Kaip teigia San Francisko „Chronicle“, „Bargerio biografija subtili kaip spyris į tarpkojį“. Ar prie šių žodžių dar galima ką nors pridurti?

      alfa.lt
      2008 11 04