bielskyte_dalia       Klaipėdoje koncertų salėje pristatytas neįprastas albumas, kuriame pirmąkart publikuojamos kraujo vėžį įveikusių žmonių ir jų artimųjų mintys skamba tarsi odė gyvenimui, o ne mirčiai.

 

       Knygą „Laiškai (iš) gyvenimo“ sudaro Lietuvoje žinomų žmonių, jų artimųjų laiškai. Daugelis jų parašyti iš onkologinių ligoninių palatų, reabilitavimo įstaigų, kuriose kraujo vėžiu susirgę žmonės buvo gydomi po sudėtingų operacijų. Intymūs tekstai atspindi pastangas grumtis su šią klastinga liga neprarandant meilės, tikėjimo ir valios pasveikti.

 

       Leidinys iliustruotas Virgilijaus Burbos ir Sergejaus Plotnikovo, Eglės ir Ievos Babilaičių, Vilmanto Marcinkevičiaus, kitų menininkų kūriniais. Autorių siekis žodžių ir piešinių sąskambiais subtiliai perteikti pagrindinį knygos leitmotyvą pasiektas - skaitant tekstus-išpažintys išnyksta baimė, atsiranda daugiau meilės ir vilties.

 

       Per pristatymą skambant styginių kvinteto muzikai su kraujo vėžiu kovojusių žmonių mintis skaitė aktoriai Jolanta Puodėnaitė ir Edvardas Brazys. Vokai su laiškų citatomis išdalyti renginio dalyviams. Už knygas surinktos lėšos bus skirtos onkohematologinių ligonių bendrijai „Kraujas“, kuri glaudžiai bendradarbiauja su menininkais ir medikais.

 

       Šio leidinio sudarytoja 36 metų klaipėdietė poetė, kultūros renginių organizatorė Dalia Bielskytė, prieš dešimtmetį įveikusi ūmią leukemiją, dabar pati visus šios klastingos ligos užkluptus žmones ragina nepulti į neviltį, o daugiau bendrauti su savo artimaisiais ir draugais.

 

       Besigydydama Lenkijoje D.Bielskytė negalvojo apie mirtį, bet kasdien rašydavo laiškus. Medikų jai į rankas perduoti artimųjų laiškai iš Lietuvos buvo gražiai pageltę - apsidraudžiant nuo infekcijų juos iš pradžių reikėdavo kaitinti 300 laipsnių temperatūroje. Moteris labiausia laukdavo padrąsinančių motinos laiškų.

 

       „Gausią mano korespondenciją būtų galima įtraukti į Guinnesso rekordų knygą arba į sąrašą priežasčių, kodėl aš tuomet nepalūžau. Vartydama mamos ir savo laiškus, sumaniau išleisti albumą. Dabar visiems ligoniams rekomenduoju - rašykite ir gaukite laiškus, jie daro stebuklus“, - kalbėjo po kraujo čiulpų persodinimo operacijos pasveikusi klaipėdietė, kurios donore buvo vyresnė sesuo Eglė.

 

       Įveikusi sunkią ligą D.Bielskytė išleido poezijos knygą „Raudona“, kuri buvo įvertinta poeto Zigmo Gėlės literatūrine premija. Dvi dukteris auginanti moteris sako, kad jai viską ištverti padėjo amžius, kai viską pieši daug gražesnėmis spalvomis. Taip pat meilė, tikėjimas ir valia pasveikti.

 

       „Šiuos tris banginius visada įvardiju žmonėms, šiandie kovojantiems su liga, kuri man, ačiū Dievui, - jau praeitis. Man labai padėjo, draugai, artimieji - jautrūs, įsiklausantys, atleidžiantys irzlumą, slepiantys baimę ir ašaras, atiduodantys viską, ką turi, bijantys ir tikintys“, - sakė D.Bielskytė.

 

       Tikėjimo, vilties, dvasinės stiprybės grumtis su onkologinėmis ligomis įkvepiančia knyga „Laiškai (iš) gyvenimo jau susidomėjo užsienio leidyklos - tekstai verčiami į anglų ir vokiečių kalbas.

 

       lrytas.lt, 2009-11-26