Doris Lessing – 2007 m. Nobelio premija. Švedijos mokslų akademija spalio 11 d. pranešė, kad šių metų Nobelio literatūros premija paskirta 87 metų britų rašytojai D. Lessing už romaną „Auksinis dienoraštis“. Ši 1962 m. išleista knyga tapo XX a. anglakalbės moterų literatūros klasika. Pasak Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto prodekanės Reginos Rudaitytės, „Auksinis dienoraštis“ buvo neeilinis įvykis – postmodernistinis lūžis jos kūryboje. Premijų komitetas rašytoją pavadino „moteriškos patirties epike, kuri su skepticizmu, užsidegimu ir vizijos jėga atidžiai analizavo padalytą civilizaciją“.

       D. Lessing – vienuolikta moteris, gavusi Nobelio literatūros premiją, ir pati vyriausia šio apdovanojimo laureatė.        Nobelio premijos laureatė Lietuvoje žinoma nuo 1980 m., kai buvo išleista jos apysaka „Eldoradas“, o 1995 m. – romanas „Penktas vaikas“. Britams D. Lessing kūryba (dvi dešimtys romanų, 7 apsakymų rinkiniai, 4 pjesės, 4 publicistikos knygos) yra didžiulė nacionalinė vertybė.

       D. Lessing 1971, 1981 ir 1985 m. buvo nominuota Bookerio premijai, tačiau jos negavo.        Įdomi D. Lessing biografija. Rašytoja gimė tuometinėje Persijoje. Vaikystę ir jaunystę praleido Zimbabvėje, dirbo vietos parlamente. 1948 m. išvyko į Londoną, kur gyvena ir dabar. Didžiojoje Britanijoje buvo suartėjusi su komunistais (tačiau po Vengrijos sukilimo kaip ir daugelis Vakarų intelektualų komunizmo idėjomis nusivylė) ir pacifistais, domėjosi feministine literatūra, fantastika, sufizmu. D. Lessing mano, kad jos didelis privalumas – aukštojo išsilavinimo neturėjimas – taip ji išvengė europocentrizmo injekcijos, nepatyrė įvairių išorinių įtakų bei „protingos kvailystės“.

       Šių metų Nobelio literatūros premijos laureatei atiteks 10 milijonų Švedijos kronų (maždaug 3,7 mln. litų), aukso medalis ir diplomas.

 

       2007 m. Bookerio premija. Šių metų Bookerio premija (39-oji) paskirta airei Anne Enright už šeimos sagą „Susirinkimas“. Šiame viename labiausiai prestižinių apdovanojimų už literatūrą ji aplenkė favoritais laikytų Iano McEwano ir Lloydo Joneso knygas.

       „Susirinkimas“ – tai bebaimis žvilgsnis į liūdinčią šeimą, išreikštas griežta ir šokiruojančia kalba, – pareiškė komisijos pirmininkas H. Daviesas. – Manome, jog ji nuostabi romanistė, ir tikimės išgirsti iš jos dar daugiau.“


      
Arvydas Valionis