Romain Gary. Gyvenimas dar prieš akis: romanas. iš prancūzų kalbos vertė Jūratė Navakauskienė. V.: Vaga, 2008.

      Leidykla „Vaga“ neseniai išleido vieno žymiausių XX amžiaus rašytojų Romaino Gary romaną „Gyvenimas dar prieš akis“. Romaną „La vie devant soi“, pasirašytą Ếmile'io Ajaro slapyvardžiu, Romainas Gary parašė 1975 m. Lietuviškai jis pirmą kartą išleistas 1992 m. (iš prancūzų kalbos vertė Jūratė Navakauskienė). Prestižine Goncourų premija 1975 metais apdovanotame romane pasakojama apie meilę – meilę žmogui, Tėvynei, motinai, vaikui. Romane aprašomas žemiausių Paryžiaus sluoksnių gyvenimas. Imigrantai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos, prostitutės ir suteneriai – tokia yra skurdi ir nuodėminga šiuolaikinių vargdienių aplinka, kurioje auga pagrindinis romano veikėjas – berniukas Momo.


      Gyvendamas į pensiją išėjusios prostitutės ponios Rozos pensione, Momo išeina visą „pogrindinio“ gyvenimo mokyklą ir suauga kur kas greičiau, nei kiti tokio amžiaus vaikai. Berniuko gyvenime apstu pačių ryškiausių ir kontrastingiausių spalvų, tačiau net niūriausiose iš jų aiškiai regimas auksinis gerumo atspalvis. Nepaisydamas jį supančio purvo ir skaudžių išgyvenimų, Momo į pasaulį žvelgia su švelnia ironija ir nevaikiška išmintimi, vilties ir meilės kupinomis akimis.

      Romainas Gary gimė 1914 metų gegužę Vilniuje. Su motina, aktore Nina Borisovskaja, kelerius vaikystės metų praleido Rusijoje, vėliau grįžo į Vilnių. Tą savo gyvenimo laikotarpį Vilniuje, namą J. Basanavičiaus gatvėje, kuriame gyveno, aprašė knygoje „Aušros pažadas“. Trumpam apsistoję Varšuvoje, nuo 1927 metų R. Gary su motina apsigyveno Prancūzijoje, kur mokėsi, studijavo teisę ir aviaciją. Nuo 1940 metų buvo aktyvus Pasipriešinimo kovų dalyvis Antrajame pasauliniame kare, vėliau dirbo diplomatinį darbą. 1945 metais išspausdino pirmąjį romaną „Europietiškas auklėjimas“, kuris sulaukė didelio pripažinimo – prancūzų rašytojas ir filosofas Jeanas – Paulis Sartre romaną vadino geriausia knyga apie Pasipriešinimą. 1956 metais R. Gary pelnė literatūrinę Gonkūrų premiją už romaną „Dangaus šaknys“, pasakojantį apie ekologiją, barbarišką elgesį su gamta. 1980 metais, parašęs atsisveikinimo laišką „Aš pasakiau viską“, rašytojas nusišovė Paryžiuje.

 

      Naujasis romano „Gyvenimas dar prieš akis“ leidimas ypatingas ir dėl savo viršelio. Jį sukūrė jau gerai Lietuvoje žinoma dainų kūrėja ir atlikėja, dailininkė Alina Orlova. Žinomos atlikėjos sukurtas viršelis išplės ir taip gausų rašytojo gerbėjų ratą, kurį papildo ir oficialus R. Gary fanų klubas, įkurtas aktoriaus Romo Ramanausko 2002 metais. Neseniai aktorė Eglė Mikulionytė įkurtė teatrą „Jaja“, kuris savo veiklą pradėjo spektaklio „Gyvenimas dar prieš akis“ premjera.

      tekstai.lt info
      2008 09 11