Savaitgalį Kauno valstybinio dramos teatro scenose skaitytos lietuviškos pjesės. Per 30 autorių pateikė naujausius dramos kūrinius Antrosios šiuolaikinės lietuviškos dramaturgijos panoramos vertinimo komisijai, sudarytai iš teatrologų, režisierių, teatro pedagogų.

       Pasigesta lietuviškų pjesių

       Pirmąją šiuolaikinės lietuviškos dramaturgijos panoramą teatras surengė prieš porą metų. Tokio renginio idėja teatre kilo ieškant scenai tinkamos pjesės ir suvokus, kad beveik nuo Juozo Grušo laikų šio teatro scenoje nebuvo pastatyta nė vienos šiuolaikinės lietuviškos dramos. Projektas pasiteisino – sulaukta beveik 90 pjesių, trys iš jų gyvena scenoje.


       Dramos teatre – "Balta katė juodoje Aliaskoje" (rež. Arvydas Lebeliūnas, pagal Gintarės Adomaitytės pjesę "Eisiu"), "Antoškos kartoškos" (rež. Ramunė Kudzmanaitė, pagal Mariaus Macevičiaus pjesę), Kauno kameriniame teatre – "Kūno vartai" (rež. Agnė Dilytė, pagal Dovilės Zelčiūtės pjesę). Šiųmetėje panoramoje dalyvavo keliskart mažiau autorių. "Tai visiškai nestebina, nes pirmosios panoramos pradėta ir visoje Lietuvoje paplitusi pjesių konkursų tradicija skatina rašančiuosius semtis patirties ir tobulėti", – sakė teatro atstovė spaudai Margarita Pilkaitė.

       Deimantai rašliavos jūroje

       "Bendras įspūdis, perskaičius visas pjeses, – yra keletas labai talentingų jaunų žmonių, tačiau tokių – mažuma. Buvo keletas kūrinių, tikrai vertų scenos, bet buvo ir tokių, kuriuos aš pavadinčiau tiesiog nesusipratimais, kurių autoriai net nesuvokia, kas yra dramaturgija. Juokinga, bet gavome ir prozos kūrinių. Labai gražu, kai žmonės rašo, bet, nešdami savo kūrybą konkursams, jie turėtų jausti atsakomybę", – tikino komisijos narys režisierius Gytis Padegimas, perskaitęs, anot jo, visą šūsnį pjesių.

       "Grybų grybo" rinkimai

       Teatrui neabejinga publika savaitgalį stebėjo ne tik minimaliai režisuotus geriausių šiųmetės panoramos pjesių skaitymus, bet ir koliažą iš blogiausios rašliavos, pelniusios amerikietiškųjų "aviečių" atitikmenis – grybus. Režisierius Andrius Žiurauskas iš prasčiausių šiemetinių dramų išrinko perliukus ir su aktoriumi Ramūnu Šimukausku šmaikščiai prikėlė vienadieniam gyvenimui, priversdami žiūrovus juoktis pro ašaras. "Grybų grybą" pelniusi pjesė pasižymėjo painiu siužetu, 27 veikiančiais asmenimis ir trijų puslapių paaiškinamuoju žodžiu. "Tiek veikėjų – kaip profsąjungos atstovė, reikalausiu teatro vadovo, kad ši pjesė būtų pastatyta. Visi turėsime darbo", – šmaikštavo aktorė Inesa Paliulytė.

       "Tokias pjeses galima skaityti ir skaityti, bet – nedarykite to namuose. Tai kenkia jūsų sveikatai", – apie galimą rašliavos žalą įspėjo R.Šimukauskas.

       Rimčiausia paraiška būti pastatytai teatre vienbalsiai pripažinta Daivos Čepauskaitės, panoramoje prisistačiusios "Anonimu Nr. 6", pjesė "Homeras ir karveliai".

       Vaida Milkova
       „Kauno diena“ („Menas“)
       2008 09 19