2008 m. „Booker“ premiją laimėjo indų rašytojas Aravindas Adiga su debiutiniu romanu „Baltasis tigras“ („The White Tiger“), kuriame pasakojama apie rikšos vežiko sūnaus svajones ir geresnio gyvenimo troškimus. Tai istorija apie vieną Indijos kaimelio gyventoją, kuriam pavyko iškilti pramogų versle. Romane vaizduojamas jo kelias nuo arbatos parduotuvės darbininko iki sėkmingo verslininko. Komisijos vadovas – buvęs politikas Michaelis Portillo teigė: „Romanas puikus daugeliu prasmių.“ Po premijos įteikimo rašytojas prisipažino nesitikėjęs tokios sėkmės. „Nenumaniau, jog taip nutiks“, - sakė jis ir pridūrė, kad vien patekti į kandidatų sąrašą buvo didelis pasiekimas. Rašytojui, kuriam sukako 33-eji, Londone įvykusioje ceremonijoje įteikta 50 000 svarų (apie 220 tūkst. litų) premija.


      Į apdovanojimą taip pat pretendavo Australijos romanistas Steve'as Toltzas su knyga „Visumos dalelė“ („A Fraction of the Whole“), airių rašytojas Sebastianas Barry su romanu „Slaptasis raštas“ („The Secret Scripture“). Taip pat buvo nominuoti du rašytojai iš Didžiosios Britanijos - Linda Grant, parašiusi romaną „Jų rūbai“ („The Clothes on Their Backs“) ir Philipas Hensheris, sukūręs romaną „Šiaurietiškas gailestingumas“ („The Northern Clemency“). Kartu su A. Adiga šiai premijai buvo nominuotas ir kitas Indijos rašytojas - Amitavas Ghoshas, sukūręs romaną „Aguonų jūra“ („Sea of Poppies“). A.Adiga yra ketvirtasis „Booker“ premiją pelnęs iš Indijos kilęs rašytojas. Anksčiau ji buvo skirta rašytojo tėvynainiams Salmanui Rushdie, Arundhati Roy ir Kiran Desai.

      1969 metais įsteigta „Booker“ premija skiriama britų, airių ar Sandraugos rašytojui už geriausią metų knygą ir garantuoja laureatui staigią pasaulinę šlovę bei vietas bestselerių sąrašuose.  Ji laikoma vienu iš garbingiausių literatūros apdovanojimų. Praėjusiais metais ši premija buvo skirta Airijos rašytojai Anne Enright už romaną „Susirinkimas“ (The Gathering), kurio anglų kalba išleistų knygų parduota daugiau nei pusė milijono.

      tekstai.lt info
      2008 10 15