Bendrovė „Google“ pranešė pasiekusi susitarimą su JAV knygų leidėjams ir autoriams atstovaujančiomis organizacijomis, kuris, kaip manoma, sukels tikrą revoliuciją leidybos srityje. Pagal šį susitarimą, laikomą naudingu ir pačiai bendrovei, ir knygų leidėjams bei autoriams, o taip pat visiems interneto vartotojams, „Google“ perkels į pasaulinį tinklą milijonus popierinių knygų. Idėją skenuoti JAV universitetų bibliotekų knygas ir perkėlinėti dalį jų turinio į internetą „Google“ pradėjo įgyvendinti 2004-ųjų pabaigoje. Vykdant naujos paslaugos „Google Books“ projektą Harvardo, Stenfordo, Mičigano valstijos ir kitų Amerikos universitetų bibliotekų knygos buvo automatiškai skenuojamos, apdorojamos optinio atpažinimo programomis ir perkeliamos į „Google“ serverius, kad interneto vartotojai reikiamos informacijos galėtų ieškoti ne tik elektroninėse, bet ir popierinėse knygose, pasakoja JAV dienraštis „The Mercury News“.


       Tačiau „Google“ skenuoti knygas pradėjo dar negavusi jų leidėjų ir autorių sutikimo. „Google Books“ paieška vartotojams pateikdavo ne tik sudarytoje knygų duomenų bazėje aptiktus rezultatus, bet ir atitinkamus knygų teksto fragmentus, kurie kompiuterio ekrane atrodydavo kaip tikroviški popieriniai puslapiai. Autorių teisių savininkai apkaltino „Google“ neteisėta veikla ir siekiu pasipelnyti iš jų kūrinių nemokant jokios kompensacijos. Amerikos autorių gildija ir leidyklos 2005 m. „Google“ iškėlė bylą Niujorko apygardos teisme.


       Po beveik 4 metus trukusio bylinėjimosi ir derybų abi šalys dabar pranešė pasiekusios jas tenkinantį susitarimą. Pagal jį „Google“ sutiko sumokėti jau nuskenuotų knygų autorių teisių savininkams maždaug 125 mln. dolerių, dalytis su jais pajamomis, gautomis už reklamą knygų paieškos rezultatų tinklalapiuose, ir sudaryti autorių teisių turėtojų registrą, kuriuo remiantis būtų kaupiamos ir paskirstomos išmokos.


       „Google“ turės teisę skenuoti jau išleistas knygas be išankstinio autorių teisių savininkų sutikimo. Skaitmeninti nebus galima tik tų, dėl kurių atskirai kreipsis leidėjai ar autoriai. Jei tokių prieštaravimų nebus gauta, „Google“ internete galės pateikti iki 20 proc. knygos turinio.


       Tie interneto vartotojai, kurie, pasinaudoję „Google Books“ paieška, susiras reikiamą knygą, galės ją ir įsigyti. „Google“ planuoja pasiūlyti mokamą prenumeratą akademinėms institucijoms ir organizacijoms, norinčioms naudotis jos suskaitmenintų knygų duomenų baze, iš kurios galima parsisiųsti visą reikiamų knygų turinį. Pavieniai vartotojai taip pat galės nusipirkti skaitmeninį norimos knygos variantą – jį galima bus skaityti kompiuteryje, atsispausdinti ar perkelti į suderinamus nešiojamuosius knygų skaitymo įrenginius.


       Pasak dienraščio, „Google“ knygų paieška siūlys įsigyti ir skaitmenines ką tik išleistų popierinių knygų kopijas. Nemokamai anksčiau išleistų knygų ir nuskenuotų knygų duomenų baze, pasak bendrovės atstovų, galės naudotis viešųjų bibliotekų lankytojai. Tačiau knygų naudojimas čia bus apribotas: jas bus galima skaityti skaityklų kompiuteriuose ar atsispausdinti spausdintuvu, tačiau nebus leidžiama nusikopijuoti teksto į laikmenas.


       Pagal „Google“ ir leidėjų bei autorių susitarimą „Google Books“ galės be išankstinio sutikimo internete pardavinėti anksčiau išleistas popierines knygas, jei tik teisių savininkai specialiai nesikreips dėl tam tikrų knygų platinimo uždraudimo. Naujas knygas skenuoti ir pardavinėti bus leidžiama tik gavus išankstinį teisių savininkų sutikimą.


       „Google“ sutiko skirti 34,5 mln. dolerių knygų autorių teisių savininkų registrui sudaryti ir prižiūrėti. Į jį įtraukti leidėjai ir autoriai gaus 63 proc. visų „Google Books“ paslaugos pajamų.


       Pasak analitikų, tokia „Google“ ir knygų leidėjų bei autorių ginčo baigtis gali iš esmės pakeisti leidybos verslą – šiuo požiūriu „Google Books“ paslauga lyginama su bendrovės „Apple“ internetine muzikos įrašų parduotuve „iTunes“, padėjusia pakeisti įrašų pramonės verslą. „Google“ planai knygų perkėlimo iš lentynų į internetą srityje labai ambicingi: „Google Books“ duomenų bazėje jau dabar yra daugiau nei 7 mln. knygų, o, pasak bendrovės vyriausiojo teisininko Davido Drummondo, jau vedamos derybos dėl knygų skenavimo ir su kitų šalių autorių teisių savininkais.

       balsas.lt
       2008 10 30