Imbiero vakarai 2008      Jau trečiąkart paskelbti laureatai „Imbiero vakarų" - respublikinių trumposios prozos skaitymų Jurgio Kunčino atminimui. Šįkart tai – Jaroslavas Melnikas (Alytaus miesto vardu įteikta Jurgio Kunčino premija), Andrius Jakučiūnas (antroji pagal svorį „Salono BALTA VARNA“ premija),Vytautas V. Landsbergis (Publikos premija) ir Violeta Šoblinskaitė Aleksa (premija už geriausią naktinių skaitymų tekstą).

.

Po šio festivalio jau nebelieka prasmės kalbėti – ar reikalingas jis alytiškiams ir patiems Lietuvos prozininkams. Renginio svečius nuoširdžiai nustebino neįtikėtina žiūrovų, ypač jaunų, gausa, publika žarstė padėkas už prasmingai praleistą laiką organizatoriams ir dalyviams, visus jaukiai nuteikė per visus renginius tvyrojusi šilta kamerine atmosfera. O organizatoriai (J. Kunčino viešosios bibliotekos darbuotojos ir „Salono BALTA VARNA“ aktyviausieji) džiaugėsi kaip reta sklandžia festivalio eiga.

 

Išsiskirstant ne vienam tituluotam miesto svečiui rūpėjo tik vienas klausimas – ar užteks bibliotekininkėms energijos ir pasiryžimo toliau tęsti šią prasmingą, valdiškų darbo valandų rėmuose neišsitenkančią veiklą .

 

Nes, kaip kuluaruose išsitarė ne vienas skaitymų dalyvis, tai vienas iš nedaugelio literatūrinių (ne tik prozos) festivalių Lietuvoje, kuris iki šiol vienaip ar kitaip neišsisėmė, nevirto iš anksto nujaučiamų ir mažai kam įdomių „šablonų“ rinkiniu – mat alytiškiai kaskart sugeba pateikti malonių staigmenų, išradingų naujovių. Kad „Imbiero vakaruose“ dar ir korupcijos nėra – tuo turėjo progos įsitikinti ir žurnalistai, gerokai prieš pasibaigiant festivaliui veltui mėginę iškvosti geriausių iš geriausiųjų pavardes...

 
Alytaus gidas
2008 11 24