Aldous Huxley SUVOKIMO DURYS. DANGUS IR PRAGARAS       Du Aldous Huxley publicistikos kūriniai „Suvokimo durys“ ir „Dangus ir pragaras“ (vertė: Irena Jomantienė, „Kitos knygos“, 2008 m., 158 p.) sudėti į vieną knygą virsta stipria psichodelinės literatūros doze bet kuriam literatūros mylėtojui.

 

       „Nereikia nė sakyti, kad alkoholio ir tabako keliamų problemų neįmanoma išspręsti draudimais. Visuotinio, neslūgstančio savitranscendencijos poreikio neuždrausi, užtrenkdamas šiuo metu populiariausias Duris Sienoje. Vienintelė protinga politika yra atverti kitas, geresnes duris“, - teigia autorius. Nors šie žodžiai parašyti dar XX amžiaus viduryje, tačiau jų aktualumas ne nesumažėjo, o dar išaugo.

 

       Svaigalai mūsų utilitaristinėje visuomenėje vis labiau „nurašomi“, kaip degradacijos ir asmenybės griuvimo pagalbininkai. Vienintelis politikų noras – uždrausti svaigalų vartojimą. Kvailas noras. Ir tam visiškai pritartų intelektualas, rašytojas ir filosofas Aldous Huxley. Jis nebuvo kvailys, todėl galvojo ne apie draudimus, o apie pakaitalą. Fiziškai ir socialiai nekenksmingą narkotiką, kuris leistų pakeliauti po sąmonės visatą.

 

       Psichiatras Humphry Osmondas parūpino jam meskalino – jo sukeltas patirtis ir atpasakoja rašytojas. Keista ir kartu netikėta – autorius nesistengia perteikti kūno „patikimų“, jo plunksnos taikiklyje – pakitusi aplinka. Tarsi burtininkas A.Huxley piešia narkotikais nušviestą pasaulį, kuriame vaza su gėlėmis ima kvėpuoti, o knygos skleidžia „gyvąją šviesą“. Vartoti ar nevartoti? – štai kur klausimas.

 

       Bailiai ir pragmatikai kapitalistai atsakys – bet koks tikrovės iškreipimas yra „išsigimimas“. Ir tam tikra prasme jie bus teisūs: meskalinas neskatina proto blaivumo. Protas, paprastai „galvojantis“, kaip mums išlikti, pavartojus taip stipriai nesistengs. Prieš mums atsiskleis visai kitoks pasaulis, visiškai kitokia tikrovė.

 

       Šie du kūriniai – kultinio XX amžiaus mąstytojo eksperimento su narkotikais vaisius. Ne tiems, kam užtenka to, ką turi. Bet tiems, kam niekada negana. Gal meskalino? Atsiprašau – Aldous Huxley „Suvokimo duris“ ir „Dangus ir pragaras“.

 

       lrytas.lt

       2009-08-15