Keliaujancios_knygos_BookCrossing       Nuo šio ketvirtadienio, sausio 21 d., knygų mylėtojai turės dar vieną priežastį dažniau užeiti į neseniai atsidariusį perskaitytų knygų knygyną „Mint Vinetu“ Vilniuje, Šv. Ignoto g. 16/10. Šioje vietoje pasaulyje gerai žinomo judėjimo „Bookcrossing“ atstovai įrengs dar vieną oficialią „keliaujančių knygų“ lentyną – vietą, kur kiekvienas galės atnešti ir palikti perskaitytas knygas bei pasidairyti čia „atkeliavusių“ neskaitytų. Tai – jau antroji oficiali „BookCrossing“ knygų stotelė Lietuvoje. Pirmoji įrengta Vilniuje, Gedimino pr. 9 esančiame prekybos centre, IV aukšte.

 

        „BookCrossing“ mainų filosofija panaši į „Mint Vinetu“ veiklos idėją dalintis skaitymo džiaugsmu, todėl mielai sutikome skirti lentyną keliaujančioms knygoms ir tapti jos globėjais,“ – teigia „Mint Vinetu“ bukinistė Aistė Andrijauskaitė Degutienė. Atidarymo proga sausio 21 d. 18-20 val. „BookCrossing“ atstovai knygas registruos bei nežinantiems papasakos apie keliaujančių knygų judėjimą. Atnešti knygų į naująją lentyną „Mint Vinetu“ bei jų pasiimti bus galima nuo šio ketvirtadienio, sausio 21 d., 18 valandos.

 

 

mint-vinetu-logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Kas yra „BookCrossing“?

       

       Tai Jums nereikalingų arba labai patikusių knygų, kuriomis norėtumėte pasidalinti su kitais, išleidimas į laisvę. Paleidę knygas, Jūs turite galimybę stebėti jų keliones bei pažinti žmones, kuriems teko šias knygas turėti anksčiau. BookCrossing.com visa tai paverčia realybe.

 

       Kada viskas prasidėjo?

       

       Knygų mainų idėja susiformavo 2001 m. kovo mėn., o dar po 4 savaičių, t.y. 2001 m. balandžio 17 d. buvo sukurtas tinklalapis. Pirmuosius 11 mėnesių bendruomenės formavimasis vyko ganėtinai lėtai – kas mėnesį naujais nariais tapdavo iki 100 žmonių. Viskas kardinaliai pasikeitė 2002 m. kovo mėn., kai apie idėją buvo išspausdintas straipsnis žurnale „Book“. Nuo tada žiniasklaidos dėmesys užgriuvo lyg lavina ir tebesitęsia iki šių dienų. Viso to rezultatai akivaizdūs: žiniasklaidos dėka ši puiki knygų mainų idėja kasdien pritraukia apie 300 naujų narių oficialiame keliaujančių knygų tinklapyje BookCrossing.com.

 

       Kas užsiima šia veikla?

       

       Šiandien virš 800 tūkst. knygų mylėtojų yra užregistravę virš 6 mln. knygų, kurios sudaro milžinišką virtualią biblioteką. Jie priklauso visoms demografinėms grupėms ir yra iš visų amžiaus kategorijų. Narystė BookCrossing.com yra visiškai nemokama.

 

       Kur galima tuo užsiimti?

       

       „BookCrossing“ yra pasaulinis fenomenas, kurio nariais yra daugiau nei 130 valstybių žmonės, o knygos keliauja per daugiau nei 200 valstybių, nuo Antarktidos iki Zimbabvės. Žinoma, pagal narių skaičių pirmauja Jungtines Amerikos Valstijos, tačiau Europos bei Australijos bendruomenė taip pat auga diena iš dienos. Knygoms neegzistuoja jokie geografiniai apribojimai, dažnai paleistos į laisvę jos perplaukia vandenynus ir perskrenda žemynus ieškodamos naujų skaitytojų.

 

       Kodėl jie tai daro?

       

       „BookCrossing“ suderina netikėtumo malonumą, nuotykius, altruizmą ir literatūrą labai unikaliu metodu, kurį galima suprasti tik pačiam bent kartą pabandžius. Tai šiek tiek primena žinutes butelyje ar raštelius, nešamus helio balionų. Laisvos ir keliaujančios knygos primena vaikystę ir tuos vaikiškus žaidimus kupinus džiaugsmo, dosnumo ir žavesio. Tai tarsi bendromis jėgomis sukurta nemokama pasaulinė biblioteka.

 

       Kam to reikia?

       

       Sužinosi, kas šią knygą paleido į laisvę ir kas ją skaitė prieš tave. Šią knygą išleidę į kelionę ir skaitę žmonės sužinos, kad ją radai tu, jei pratęsi įrašus apie knygą pranešdamas, kur ir kaip ją radai. Perskaitęs (-čiusi) ar pavartęs (-čiusi) ją išleisk į tolimesnę kelionę – atiduok draugui, išsiųsk kam nors paštu, palik kur nors kavinėje, ant suoliuko stotelėje, autobuse, prekybos centre ar pan. Jei norėsi žinoti, kur ir kaip knyga keliavo po tavęs, užsiregistruok „BookCrossing“ svetainėje – tuomet kiekvieną kartą, kai koks nors žmogus ras tavo knygą ir apie tai praneš, tu gausi pranešimą el. paštu. Dabar tik nuo tavęs priklauso šios knygos „gyvenimas“!

 

       Kaip paleisti knygą į laisvę?

       

       1. Išsirink knygą, kurią nori išleisti.

       2. Jei to dar nepadarei, užsiregistruok „BookCrossing“ svetainėje.

       3. Prisijunk prie sistemos savo vardu ir užregistruok savo knygą (My shelf -> Register book)

       4. Užsirašyk BCID numerį, kuris knygai bus suteiktas, kai ją užregistruosi.
Jei nepavyksta užregistruoti knygos arba tiesiog nenorite jos registruoti savo vardu ir stebėti tolimesnės kelionės, galite atsiųsti Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. jos autorių bei pavadinimą – mes ją užregistruosime ir jums atsiųsime jai suteiktą BCID numerį.

       5. Užklijuok ant knygos lipduką ir jame užrašyk gautą BCID numerį.
Lipdukus galite atsisiųsti ir atsispausdinti arba tiesiog visą informaciją užrašyti ranka.

       6. Paleisk knygą į laisvę. Kur? Yra du būdai. Pirmu atveju, jei nori kad ją rastų nepažįstamas žmogus, palik knygą kavinėje, prekybos centre, autobuse, geležinkelio stotyje, universitete, darbovietėje ir t.t. – ten, kur ją ras kitas jos skaitytojas. Antru atveju, jei nori žinoti, kam knyga atiteks po jūsų – gali ją tiesiog atiduoti draugui arba net išsiųsti kam nors paštu. Vilniuje, Gedimino 9 esančiame prekybos centre IV aukšte yra oficiali bookcrossing zona, kur gali palikti savo knygas bei rasti sau įdomių.

       7. Pažymėk, kad knyga paleista bookcrossing svetainėje.

       8. Lauk žinių iš žmogaus, kuris tavo knygą ras. Kai tik sekantis knygos skaitytojas „BookCrossing“ svetainėje praneš, kad rado tavo knygą, tu gausi pranešimą el. paštu. Taip pat visų savo knygų statusą gali bet kada stebėti savo knygų lentynoje (My shelf).

 

       Tekstai.lt info, 2010 01 19