Baltijos Asamblėjos premija Knutui Skujeniekui. Tarptautinė vertinimo komisija 2008 m. Baltijos Asamblėjos premiją paskyrė Latvijos mokslų akademijos garbės nariui, latvių poetui ir vertėjui K. Skujeniekui už aštuonis „Raštų“ tomus. „Raštuose“ skelbiama daug pirmąkart spausdinamų eilėraščių, parašytų tuo metu, kai poetas – sovietinis disidentas ir politinis kalinys – kalėjo kalėjime ir Mordovijos stovykloje; svarbi vieta „Raštuose“ skirta pasaulio tautų tautosakai, lietuvių ir estų poetų kūrybos vertimams į latvių kalbą.

 

Goncourt'ų premija. Afganų rašytojas Atiqas Rahimi, prancūziškai sukūręs pirmą romaną „Kantrybės akmuo“, pelnė garbingiausią Prancūzijos apdovanojimą – Goncourt'ų premiją. 1962 m. Kabule gimęs rašytojas kūrybinio kelio pradžioje rašė persiškai. Dėl smurto A. Rahimi pabėgo iš savo šalies ir išvyko į Sorbonos universitetą studijuoti kino meno. Prancūzijoje jam buvo suteiktas politinis prieglobstis. Paryžiuje gyvenantį rašytoją išgarsino 2002 m. pasirodžiusi knyga „Žemė ir pelenai“.

 

Günteris Grassas tesia autobiografiją. G. Grassas po užpernai pasirodžiusios skandalingosios autobiografijos „Svogūno lupimas“ šių metų Frankfurto mugėje pristatė antrą autobiografinę knygą „Die Box“. Pirmoji autobiografijos dalis buvo apie jo jaunystę, iki 1959 metų, kai išėjo garsusis „Skardinis būgnelis“.

 

„Die Box“ vaizduoja magišką „Agfa“ fotokamerą, leidžiančią pažvelgti į praeitį ir ateitį, į asmeninį rašytojo gyvenimą, kurį komentuoja jo aštuoni vaikai, nuo 1960 iki 1990 metų. Vokietijos spauda šią knygą vertina kaip vieną geriausių G. Grasso kūrinių.

 

113 Doris Lessing laiškų. 2007-ųjų Nobelio literatūros premijos laureatė D. Lessing atidavė Rytų Anglijos universitetui 113 laiškų. Pagal laikraštį „The Guardian“, tai 1969–2007 metų susirašinėjimas su literatūros agentais, vertėjais, rašytojais M. Spark, A. Merdok, K. Vonnegutu, I. Bergmanu. Daug laiškų, adresuotų vienam oro pajėgų viršininkui, tarnavusiam Pietų Rodezijoje, kur vienu metu gyveno D. Lessing. Rašytoja paaiškina, kad šie laiškai atsirado „iš seno meilės romano karo metais“. Juose atsiskleidžia ir D. Lessing mintys apie Nobelio literatūros premiją, kuri jai buvo tarsi „prakeikta katastrofa“.

 

In memoriam „Juros periodo parko“ kūrėjui. 2008 m. lapkričio 4 d. Los Andžele mirė mokslinės fantastikos bestselerių „Juros periodo parkas“ ir „Andromedos“ štamas“ autorius Michaelis Crichtonas (g. 1942 m.). Jo sukurtos knygos paplito 36 kalbomis daugiau kaip 150 milijonų egz. tiražu. Į lietuvių kalbą išversti šie M. Crichtono kūriniai: „Andromedos“ štamas“ (1975 m., vertė R. Zagorskienė), „Didysis traukinio apiplėšimas“ (1982, V. Petrukaitis), „Juros periodo parkas“ (1995, L. Paliūnienė), „Sfera“ (2000, B. Bružas), „Laiko linija“ (2001, B. Bružas), „Baimės būsena“ (2008, T. Aleknavičiūtė, G. Tartėnienė), „Tekanti saulė“ (2008, G. Tartėnienė).

 

Lietuvoje ir daugelyje pasaulio šalių buvo rodomas M. Crichtono sukurtas labai populiarus televizijos serialas „Ligoninės priimamasis“. Prieštaringų vertinimų susilaukė 2005 m. pasirodęs bestseleris „Baimės būsena“ – apie klimato atšilimo pavojus pasauliui.

 

S. Spielbergas apie šią kultūros netektį kalbėjo: „Michaelio talentas savo mastu lenkė netgi jo paties „Juros periodo parko“ dinozaurus. Jam iš visų geriausiai sekėsi sujungti mokslą ir įspūdingas scenines koncepcijas, kurios privertė patikėti, kad dinozaurai vėl gali vaikščioti žeme.“

 

Susan Sontag dienoraščiai. Amerikiečių literatūrologas ir kritikas Davidas Rieffas parengė spaudai savo motinos rašytojos S. Sontag (1933–2004) dienoraščius. Pirmasis tomas, kuris turi pasirodyti kitų metų pradžioje, paviešins rašytojos 1947–1964 m. epistolinį palikimą. Kiti du tomai pasirodys vėliau. S. Sontag dienoraščiai atskleis papildomos informacijos apie jos santykius su moterimis (rašytoja neslėpė savojo biseksualumo) ir žymiais to meto žmonėmis.

 

D. Rieffas šį sprendimą taip aiškina: „Šiam manevrui aš neturėjau daug erdvės – priėmiau domėn tą faktą, kad ji savo archyvą pardavė Kalifornijos universitetui. Taigi, anksčiau ar vėliau publikacijos neišvengiamai pasirodytų, ir aš nusprendžiau tai padaryti pats.“

 

Ši iš Lenkijos ir Lietuvos kilusių žydų šeimos rašytoja Lietuvoje žinoma iš į lietuvių kalbą verstų knygų: romano „Ugnikalnio mylėtojas“ ir esė „Apie fotografiją“.

 

Ginamas Milanas Kundera. M. Kunderą, vieną žymiausių Rytų Europos rašytojų, čekų spauda apkaltino bendradarbiavimu su komunistais: studentas M. Kundera neva įskundė Čekoslovakijos milicijai Vakarų žvalgybos agentą. G. G. Ma´rquezas, O. Pamukas, N. Gordimer, J. M. Coetzee, S. Rushdie, P. Rothas ir kiti žymūs pasaulio rašytojai paskelbė pareiškimą, smerkiantį šią šmeižikišką, keliančią abejonių kampaniją (beje, pats M. Kundera atmetė visus spaudoje jam mestus kaltinimus).

 

Atgimsta viduramžių kinų rankraščiai. Kinijos nacionalinė biblioteka ruošiasi pakartotinai išleisti 556 retus viduramžių ritinius, priklausančius Ming (1368–1644) ir Čing (1644–1911) dinastijoms. Agentūros Sinchua pranešimu, šių retų viduramžių rankraščių naujas leidimas užtruks trejus metus. Išleisti rankraščiai beveik nesiskirs nuo originalų – jie bus išspausdinti ant ryžių popieriaus ir perrišti mėlynais siūlais, kaip tai buvo daroma viduramžiais.

 

Kinijos nacionalinė biblioteka jau turi tokių knygų ir ritinių leidybos patirtį: 2002– 2007 m. buvo išleistos Tang epochos (618– 907) ir Juan dinastijos (1271–1368) knygos.

 

Apdovanotas romanas frazė. Prancūzų rašytojas Mathiasas Enardas apdovanotas 2008 metų „Gruodžio premija“ už romaną frazę. Anot „Laisvės radijo“, šios frazės ilgis – 500 puslapių. Už romaną frazę rašytojas gaus 30 tūkst. eurų premiją. Šį apdovanojimą prancūzai vadina Antigoncourt'ų premija.

 

Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2008 m. Nr. 12 (gruodis)