Šiemet Rašytojų klube per Tris karalius apdovanotas septynioliktasis LRS premijos laureatas. Šįkart juo tapo poetas Liudvikas Jakimavičius už praėjusiais metais pasirodžiusią eilėraščių apysaką „Elio“.

 

Priminsiu, kad šia premija kartą per metus apdovanojamas lietuvių rašytojas už didelės meninės vertės literatūros kūrinį, išleistą per praėjusius dvejus metus. Laureatą rinko penkių narių komisija: A. Bučys, V. Gedgaudas, I. Janonė, A. Marčėnas (komisijos pirmininkas) ir V. Martinkus. LRS premiją gauti pretendavo maždaug dvidešimt kandidatų, tarp kurių, be L. Jakimavičiaus, – H. Kunčius, P. Venclovas, J. Mikelinskas, A. Jakučiūnas ir kiti.

 

L. Jakimavičius (g. 1959 m.) yra išleidęs poezijos rinkinių „Kitoj miško pusėj“ (1989), „Medinė“ (2001, lietuvių ir anglų k.), „Sargo nuotykis“ (2005). „Elio“ – ketvirta poezijos knyga. Be to, L. Jakimavičius yra parašęs pjesių, dirbęs „Metų“, „7 meno dienų“, „Literatūros ir meno“ redakcijose, bendradarbiavęs televizijoje.

 

Atsiimdamas premiją L. Jakimavičius prisiminė, kadaise jau gavęs 200 rublių dydžio premiją iš gaisrininkų už kūrinį „Gaisrininkų legendos“. Poetas juokavo, esą gaisrininkai patys nelabai suprato, už ką teikia šią premiją. Pasak jo, dabar A. Marčėnas irgi nelabai supranta, už ką ši premija. Tačiau A. Marčėnas su tuo nesutiko.

 

L. Jakimavičius teigė keistai besijaučiąs gaudamas premiją per Tris karalius, mat šie sveikino kūdikėlį Jėzų, jam, kaip „kažkokiam grafomanui“, labiau tiktų asilo vaidmuo. Beje, savikritikos nestokojantis laureatas prasitarė, kad šiemet turėtų išeiti jo „visiškai asiliška, idiotiška, psichodelinė pasaka vaikams“. A. Marčėnas, kalbėdamas apie laureato kūrybą, originaliai palygino jį su M. Davisu, W. Szymborska ir V. Šimkumi, su kuriuo kelerius metus dirbo viename kabinete „Metų“ redakcijoje. V. Sventickas, aptaręs „Elio“ eilėraščius, pažymėjo, jog ši knyga išsiskiria savo būsenomis, nuotaikomis, vaizdais, energija; eilės kai kuo panašios į pasakėčias.

 

Vakaras neprailgo, nes kalbėta trumpai, mažai ir skaityta eilėraščių iš knygos, be to, skambėjo smagių džiazo improvizacijų, kurias atliko V. Labutis, T. Kutavičius ir G. Laurinavičius ir prie kurių galop prisijungė pats Liudvikas.

 

Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2008 m. Nr. 2 (vasaris)