Benedikto Januševičiaus iliustracijaGeriausi pastarųjų 200 metų rašytojai ir knygos. Šimtas dvidešimt penki Didžiosios Britanijos ir Amerikos rašytojai dalyvavo apklausoje renkant pastarųjų 200 metų geriausius pasaulinės grožinės literatūros kūrinius ir rašytojus. Apklausos dalyviams buvo pasiūlyta įvertinti 544 kūrinius. Rašytojai turėjo nurodyti dešimt XIX ir XX a. žymiausių pasaulinės literatūros kūrinių.

XIX a. reikšmingiausių kūrinių dešimtukas:

1. Levo Tolstojaus „Ana Karenina“;

2. Gustave’o Flaubert’o „Madam Bovari“;

3. Levo Tolstojaus „Karas ir taika“;

4. Marko Twaino „Heklberio Fino nuotykiai“;

5. Antono Čechovo „Apsakymai“;

6. George’o Elioto „Middlemarch“;

7. Hermano Melville’io „Mobis Dikas“;

8. Charleso Dickenso „Didieji lūkesčiai“;

9. Fiodoro Dostojevskio „Nusikaltimas ir bausmė“;

10. Jane Austen „Ema“.

XX a. žymiausių literatūros kūrinių dešimtukas:

1. Vladimiro Nabokovo „Lolita“;

2. Francio Scotto Fitzgeraldo „Didysis Getsbis“;

3. Marcelio Prousto „Prarasto laiko beieškant“;

4. Jameso Joyce’o „Ulisas“;

5. Jameso Joyce’o „Dubliniečiai“;

6. Gabrielio Garcķa Ma´rquezo „Šimtas metų vienatvės“;

7. Williamo Faulknerio „Triukšmas ir įniršis“;

8. Virginijos Woolf „Į švyturį“;

9. Flannery O’Connor „Apsakymų rinktinė“;

10. Vladimiro Nabokovo „Blyški šviesa“.

Pagal surinktus balus buvo išrinkta dešimt žymiausių visų laikų rašytojų: L. Tolstojus (327), W. Shakespeare’as (293), J. Joyce’as (194), V. Nabokovas (190), F. Dostojevskis (177), W. Faulkneris (173), Ch. Dickensas (168),   A. Čechovas (165), G. Flaubert’as (163), J. Austen (161).

 

F. Castro „Laiko partizanas“. Kubos prezidentas ir revoliucijos ikona Fidelis Castras vasario pradžioje pristatė visuomenei savo atsiminimų knygą „Laiko partizanas“ („Guerrillero del tempo“). Šiame tūkstančio puslapių dvitomyje F. Castras pasakoja savo gyvenimą nuo vaikystės iki 1958 metų gruodžio – jo vadovaujamos revoliucijos Kuboje. Šie F. Castro atsiminimai – tai pokalbiai su žurnaliste Katiuska Blanco, pirmosios oficialios F. Castro ir jo šeimos biografijos autore.

 

Milijardierė J. K. Rowling eina pas suaugusius. Hario Poterio autorė J. K. Rowling pasirašė sutartį su amerikiečių leidykla „Little, Brown and Company“ dėl naujo romano išleidimo, praneša interneto portalas „Bookseller.com“. Šis naujas rašytojos kūrinys bus skirtas suaugusiems. Portalas primena, kad kūrinio pavadinimas, išleidimo laikas ir kitos detalės bus paviešintos vėliau.

Po pasaulį tebeplinta knygos apie Harį Poterį: nuo 1997 m. jų parduota beveik pusė milijardo egzempliorių. Sukurti aštuoni filmai. Tai rašytojai sukrovė didžiulius turtus. J. K. Rowling yra pirmoji rašytoja milijardierė.

 

P. Coelho internete. Brazilų rašytojas Paulo Coelho 2008 m. Frankfurto knygų mugėje pareiškė, kad internetu nemokamai platinamos skaitmeninės knygų versijos pagerintų įprastų knygų pardavimą. Anot jo, internetas atveria naujus kelius dalytis idėjomis ir nepaisyti senų ekonominių modelių. 150 šalių skaitytojai jau yra įsigiję per 140 mln. P. Coelho knygų, nors kai kurias galima nemokamai skaityti internete.

 

Latvių rašytojai Saeimoje. Pasak rašytojos Gudegos Repšės, šiandienė latvių literatūros padėtis yra tokia, kokią po Pirmojo pasaulinio karo aprašė Karlis Skalbė: nuniokota nacionalinės raštijos dirva. 2012-aisiais Latvijos vyriausybė iki minimumo sumažino finansavimą kūrėjams, bibliotekoms, literatūriniam procesui. Apie niaurią Latvijos literatūrinę padangę rašytojai Saeimoje priminė Švietimo, kultūros ir mokslo komisijai, kultūros ministrei. Pagrįsdami argumentus skaičiais, rašytojai reikalavo skubiai keisti požiūrį į nacionalinę raštiją. Prašė bent 5 proc. Kultūros ministerijos biudžeto lėšų skirti literatūrai.

Laikraštis „Latvijas Avīze“ paskelbė šią skandalingą situaciją paaiškinantį faktą: „Kultūros ministrė pripažįsta, kad per skubų 2012 metų biudžeto priėmimą literatūros sritis neaiškiu būdu iškrito iš ratų.“

 

Parengė Arvydas Valionis

 

 

Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2012 m. Nr. 3 (kovas)