TEKSTAI.LT
<< Atgal
 
 
TĖVYNĖS VARPAI

 
ATODANGOS: FAKTAI IR SKAIČIAI

       Premijos. Kovo mėnesį Stokholme buvo paskelbtas 2006 m. Astridos Lindgren premijos laureatas – amerikiečių rašytoja K. Paterson. Vertinimo komisiją ji sužavėjo kaip nuostabi psichologė, gebanti pasibelsti į lengvai pažeidžiamas paauglių širdis, o užaštrintas estetinis jausmas leidžia rašytojai išvengti paprastų sprendimų ir priverčia tikėti jaunų herojų sielos jėga ir drąsa.
       Rusų rašytojui Aleksejui Varlamovui įteikta Aleksandro Solženicyno premija (25 tūkstančiai dolerių) už subtilų žmogaus sielos jėgos ir trapumo tyrinėjimą meninėje prozoje, XX a. rusų literatūros kelių įprasminimą rašytojų biografijose (serijoje „Įžymiųjų žmonių gyvenimas“ išėjo laureato knygos apie M. Prišviną ir A. Griną). A. Varlamovas yra „Antibukerio“ laureatas (už apysaką „Gimimas“), kelių romanų, apysakų ir apsakymų autorius.
       Amerikiečių prozininkas Elmoras Leonardas apdovanotas prestižiška „Deimantinio kinžalo“ premija. „New York Times“ jį pavadino iškiliausiu mūsų laikų autoriumi. Šis kultinis rašytojas yra parašęs per tris dešimtis stambiosios prozos kūrinių, dukart nominuotas E. A. Poe premija už geriausią detektyvą. Tačiau pasaulyje E. Leonardas pagarsėjo ne knygomis, o filmais, pastatytais pagal jo romanus.
       Sugrįžimas į žvaigždes. Kovo 27 d., eidamas 85-uosius metus, Krokuvoje mirė Stanisławas Lemas – vienas populiariausių pasaulyje mokslinės fantastikos literatūros kūrėjų. Šis išskirtinio intelekto rašytojas kūrybinį kelią pradėjo 1946 m. knyga „Žmogus iš Marso“. Paskutinė ir „niūriausia“ fantasto knyga „Fiasko“ (1987). Rašytojo knygos išverstos į 37 pasaulio kalbas ir paplito daugiau kaip 27 milijonais egzempliorių. Pagal geriausią S. Lemo kūrinį „Soliaris“ rusų režisierius A. Tarkovskis sukūrė to paties pavadinimo filmą, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko D. Banionis.
       Į lietuvių kalbą išversti šie S. Lemo kūriniai: „Magelano debesis“, „Grįžus iš žvaigždžių“, „Nenugalimasis“, „Kosminės civilizacijos“, „Setauro medžioklė“, „Futurologų kongresas“, „Soliaris“.
       S. Lemas laikraščio „Przeglad“ interviu yra pareiškęs: „Bekraštėje žvaigždynų tuštumoje nepastebimai įvyksta mažytis, tiesiog mikroskopinis sąmonės blykstelėjimas – mano arba jūsų, skruzdės arba kokio paukštelio, o paskui, kai baigiasi gyvenimas, jis užgęsta, ir toliau tęsiasi beribis niekis“. Pasibaigęs žemiškasis šio fantasto gyvenimas neužgeso – jis švyti pasauliniame kūrėjų žvaigždyne.
       Knygų leidyba Rusijoje. 2005 m. pagal tematines grupes daugiausia išleista politinės ir socialinės literatūros (26 192 kn.), grožinės literatūros suaugusiems (16 912 kn.) ir mokomosios, kultūros literatūros (12 247 kn.). Skaitytojams pateikta 11 311 verstinių knygų. Populiariausi vertimai iš anglų (6 907), prancūzų (880) ir vokiečių (647) kalbų. Be to, remiantis „Knižnoje obozrenije“ duomenimis, pernai Rusijoje buvo išleista 2 435 knygos ir brošiūros beveik septyniasdešimčia šalyje gyvenančių tautų kalbomis.
       Milijoninio žodžio belaukiant. Anglų kalba – labiausiai paplitusi pasaulyje. Ja kalba pusantro milijardo planetos gyventojų. Šių metų pabaigoje anglų kalba gali atšvęsti savitą „jubiliejų“ – jos leksikone turėtų pasirodyti milijoninis žodis. Tokią prognozę paskelbė Kalifornijoje įsikūrusi tyrimo tarnybos Global Language Monitor direktorius Paulas J. J. Payackas.
       Ši organizacija paskleidė informaciją, kad Holivudo metų žodžiu tapo „kuprotas“ iš filmo „Kuprotas kalnas“. „Google“ sistema pateikė daugiau kaip 38 mln. nuorodų į šio filmo paminėjimą.
       Dėdės Tomo muziejus. Dėdės Tomo trobelė JAV tapo muziejumi. Merilendo valstijos municipalinė valdžia už milijoną dolerių nupirko iš privataus savininko namą, kurį aprašė Hariet Beecher Stowe. Nedidelis vienaukštis namas prieš du šimtus metų buvo didelės sodybos dalis. Šiame name gyvenęs vergas tapo dėdės Tomo prototipu. Rašytoja buvo sužavėta vergo oratoriniu menu, todėl nusprendė papasakoti jo gyvenimo istoriją. 1852 m. pasirodžiusios knygos 5 000 egzempliorių buvo parduoti per kelias dienas. Pasauly iki šių dienų paplito per 3 mln. „Dėdės Tomo trobelės“ egzempliorių.
       „Abėcėlės serija“. Amerikiečių rašytoja Sue Grafton išgarsėjo savo „Abėcėlės serijos“ detektyvais; kiekviena jos nauja knyga prasideda vis kita abėcėlės raide. Devyniolikta, ir naujausia, šios serijos knyga yra „S Is for silence“. Šios knygų serijos pagrindinis herojus, privatus detektyvas, narplioja sudėtingą šeimos dramą.
       S. Grafton pasiryžusi per dešimt dvylika metų savo kūrinių pavadinimuose panaudoti visas anglų kalbos abėcėlės raides.

Parengė A. VALIONIS       

Į viršų

tekstai kuriami. jie niekada nebus sukurti
info@tekstai.lt