Kazio Varnelio biblioteka       Kultūros ministerija paskelbė knygų meno konkurso „Vilnius 2008“ nugalėtojus – gražiausių knygų dailininkus ir apipavidalintojus. Pagrindinė 5200 litų premija paskirta dailininkui Eugenijui Karpavičiui už Lietuvos nacionalinio muziejaus išleistos Almos Braziūnienės knygos „Bibliofilija kaip asmenybės raiška: Kazio Varnelio biblioteka“ apipavidalinimą ir knygos meno tradicijų puoselėjimą.

  

Paskirtos ir keturios premijos po 2600 litus. Grožinės literatūros ir eseistikos grupėje premija paskirta dailininkui Zigmui Butaučiui už knygos „Algirdo Juliaus Greimo ir Aleksandros Kašubienės laiškai 1988–1992“ apipavidalinimą (leidykla „Baltos lankos“). Knygų vaikams ir jaunimui grupėje premija paskirta Ulai Šimulynaitei – už knygą „Privataus vaiduoklio gyvenimas“ (UAB „Petro ofsetas“). Mokslinių, dalykinių knygų ir vadovėlių grupėje premija paskirta grafikui Šarūnui Leonavičiui – už Gintaro Beresnevičiaus knygos „Lietuvių religija ir mitologija“ iliustracijas ir apipavidalinimą (leidykla „Tyto alba“). Meno leidinių ir katalogų grupėje premiją pelnė UAB „Paleko Arch studija“ – už katalogo „PAS [s]“ apipavidalinimą (leidykla „Vaga“).

 

Taip pat paskirti aštuoni paskatinamieji diplomai: dailininkei Sigutei Chlebinskaitei – už knygos „Biblijos išmintis“ (leidykla „Alma littera“) apipavidalinimą, dailininkui Gyčiui Skudžinskui – už Rolando Rastausko ir Remigijaus Treigio knygos „Berlynalijos“ (UAB Leidybos grupė „Druka“ ) apipavidalinimą, Jurgai Budrytei ir Rasai Joni – už Zigmo Vitkaus knygos „Lietuvos istorija“ (leidykla „Alma littera“) iliustracijas ir apipavidalinimą, dailininkei Sofijai Vainilaitienei – už Mykolo Sluckio knygos „Skrido bitė vakarienės“ (leidykla „Kronta“) iliustracijas, dailininkui Eugenijui Karpavičiui – už Giedrės Jankevičiūtės knygos „Lietuvos grafika. 1918–1940“ (E. Karpavičiaus leidykla) apipavidalinimą, Šarūnui Leonavičiui – už Ginos Kavaliūnaitės knygos „Samuelio Boguslavo Chylinskio Biblija. Senasis Testamentas“ (išleido Lietuvių kalbos institutas) iliustracijas ir apipavidalinimą, Andriui Surgailiui – albumo „Medinis / Wooden Kaunas“ (leidykla „Versus aureus“) iliustracijas ir apipavidalinimą ir Arūnui Prelgauskui – už Jano Bulhako knygų „Vaikystės metų kraštas“ ir „Šviesos estetika. Fotografikos pagrindai“ (išleido Lietuvos nacionalinis muziejus) apipavidalinimą.

 

Knygų meno konkurso laureatai bus apdovanoti pirmąją Vilniaus knygų mugės dieną, ketvirtadienį, parodų centre „Litexpo“. Tradicinį gražiausių knygų konkursą ir parodą Vilniaus knygų mugėje kasmet rengia Kultūros ministerija, Lietuvos dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija.

 
lrytas.lt
2009-02-10