1

aš gimiau gamtoje. aš gimiau strasburge. aš gimiau debesyje. aš gimiau siurbly. aš gimiau suknelėje.
turiu keturias gamtas. turiu du daiktus. turiu penkis jausmus. jausmas nedaiktas. gamta yra nejausmas. vieta da gamtai da. gamta baltas erelis. vieta da gamtai da.
aš formuoju knygą su penkiais mygtukais. meno kalimas - juoda kvailiamintė.
dada gimė ciūriche. ciūrichas-strasburgas=1916.


2

nimfa priklauso gyvenimui
generolas užima svarbią vietą gamtoje
piramidiname siurblyje keturi mygtukai dvi skylutės. piramidinis siurblys pumpuoja juodus paukščius į gamtą. aš pumpuoju gamtą. tu pumpuoji meną.
strasburgas guli debesyje.
penkios šluotos guli. penkios šluotos sėdi. dvi šluotos stovi.
žinote gamta - mygtukas. žinote gamta yra juoda skylutė. žinote menas yra juoda skylutė. kiekvienoj skylutėj - debesis. formuoju skylutę skylutėje ir toj skylutėj dar dvi skylutės kiekvienoj tų skylučių dar keturios kurių kievienoj skylutės penkios.
debesų siurblys tarp džiaugsmų pumpuoja debesis iš sijonų. debesų siurblys pumpuoj meno sijoną nimfai.


3

aš gimiau strasburge
aš paleidau penkias eiliaknyges. jų pavadinimai yra paukštis pats-sau-trečias - debesinis siurblys - piramidinis sijonas - žinai tu juoduoji tu - keturi mygtukai dvi skylutės keturios šluotos.
1916 tarp džiaugsmų ciūriche pagimdžiau dada. dada yra už ne-prasmę bet už kvailiamintę ne. dada be prasmės kaip gamta. dada už gamtą ir prieš meną. dada kaip gamta stato daiktą į reikšmingą vietą.
be to aš kai sėdžiu kai stoviu priklausau skulptūrai. nieks neapkaltins manęs suformavus generolo nimfą ar erelį.


4

žinote nieks neprikiš man jog aš ne erelis. erelis priklauso gyvenimui. žinote pas erelį penki gyvenimai ir keturios gamtos. žinote be to erelis turi pavadinimą. juoduoji tu generolo penkis pavadinimus penkis mygtukus ant jo dviejų jausmų ir keturių skylučių jo džiaugsmuose. o gamta ir aš prieš džiaugsmus ir gimdymą dalykų. gamta pastoviai priklauso gyvenimui guli ji ar stovi.
juodas debesis baltame sijone gimdo tarp džiaugsmų paukščiadaiktį.


Vertigral, 1932
Gesammelte Gedichte I.