A. Rimbaud „Bismarko svajonė“. Prieš dvejus metus prancūzas bukinistas, ieškodamas vienos A. Rimbaud poemos, įsigijo kelias senovines knygas ir keletą susiūtų laikraščių komplektų. Šiuos leidinius jis įdėjo į savo knygyno vitriną, tačiau tūkstančiai lankytojų jiems liko abejingi. Bet šių metų balandžio mėnesį vienas jaunas režisierius, kuriantis filmą apie A. Rimbaud, nusipirko kelis šių laikraščių komplektus ir laikraštyje „Le Progres des Ardennes“ surado į kūrybos rinkinius nepatekusį poeto straipsnį „Bismarko svajonė“, išspausdintą 1870 m. lapkričio 25 d. numeryje. Kad šis kūrinys priklauso garsiam prancūzų poetui, pasirašiusiam slapyvardžiu, patvirtino A. Rimbaud kūrybos tyrinėtojas J. J. Lefreras, praneša „France Presse“.


       Parduotas A. Bretono „Siurrealizmo manifestas“. Gegužę Paryžiaus aukcione už 3,2 milijono eurų parduotas vienintelis žinomas „Siurrealizmo manifesto“ egzempliorius kartu su kitais aštuoniais prancūzų poeto A. Bretono dokumentais. Šis manifestas buvo numatytas kaip „automatinio rašymo“ kūrinių kolekcijos įvadas, tačiau jis tapo vienu iš pagrindinių siurrealizmo tekstų, turėjusių įtakos XX a. literatūros raidai.


       Birželio 6-oji – S. Mroz.eko emigracijų data. Lenkijos agentūra PAP informavo, jog birželio 6 d. iš Krokuvos į Nicą emigravo žymus dramaturgas Slawomiras Mroz.ekas, pagarsėjusių pjesių „Tango“ ir „Emigrantai“ autorius. Apie emigravimo priežastis nepranešama.


       Krokuvoje S. Mroz.ekas gyveno nuo 1996 m. Tai – antra rašytojo emigracija. Pirmąkart jis iš Lenkijos išvyko prieš 45 metus – 1963 m. birželio 6 d. Daugiau kaip tris dešimtmečius gyveno Prancūzijoje, Meksikoje, Italijoje.


       Prieš palikdamas tėvynę, S. Mroz.ekas pareiškė: „Pragyvenau tiek laiko, jog man gaila visko, bet kartu ir nieko negaila.“


       J. Rowling – filologijos daktarė. Žymiai britų rašytojai, knygų serijos apie burtininką Harį Poterį autorei, J. Rowling suteiktas Harvardo universiteto filologijos daktarės laipsnis. Rašytoja per ceremoniją universiteto studentams ir auklėtiniams pravedė seminarą apie vaizduotės gyvenime vaidmenį. Ji pabrėžė, kad vaizduotė gali pakeisti pasaulį ir ji yra pagrindinis žmogaus ginklas.

„Daily Telegraph“ primena, jog dabar J. Rowling yra pačių turtingiausių britų gretose – jos turtas sudaro per vieną milijardą dolerių.

Č. Aitmatovas – į amžiną poilsį. Birželio 10 d. Niurnbergo klinikoje (Vokietija), eidamas aštuoniasdešimtuosius metus, mirė kirgizų rašytojas Čingizas Aitmatovas. Pastaruosius metus jis dirbo Kirgizijos pasiuntiniu Briuselyje.


       Č. Aitmatovas – vienas ryškiausių pokario laikotarpio sovietinių rašytojų. Jį TSRS ir užsienyje išgarsino 1958 m. išleista apysaka „Džamilia“. Už šią vieną gražiausių pasaulyje meilės istorijų Č. Aitmatovui 1963 m. buvo paskirta Lenino premija, o už apsakymų rinkinį „Sudie, Giulsary!“ – Valstybinė premija. 1980 m. išėjo romanas „Ilga kaip šimtmečiai diena“. Jo motyvais E. Nekrošius Jaunimo teatre sukūrė įspūdingą spektaklį. Reikšmingą vietą kūrybiniame rašytojo palikime užima apysakos ir romanai „Baltas garlaivis“, „Motinos laukas“, „Ankstyvosios gervės“, „Ešafotas“, taip pat ir naujausias romanas „Amžina nuotaka“ (2006).


       2008-ieji Kirgizijoje paskelbti Č. Aitmatovo metais. Turkijoje buvo svarstoma, ar iškelti jo kandidatūrą Nobelio premijai gauti.

 


       Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2008 m. Nr. 7 (liepa)