Jei užsuksite sp.lt/moblogas/Komunalinis_bliuzas, galėsite perskaityti tekstą „Komunalinis bliuzas“, kuris dabar išleistas popietine knyga, pristatoma kaip „pirmoji lietuviška mobilioji knyga, rašyta internetu ir mobiliuoju telefonu“. Tai autoriaus, pasivadinusio Virgilijaus Šimaičio slapyvardžiu, debiutas. Socialinių miniatiūrų romane „Komunalinis bliuzas“ veikia septyniolika pagrindinių herojų ir du pasakotojai. Tarp herojų – reklamos agentūros darbuotojai, žurnalistė, juodaodis krepšininkas, už finansinius nusikaltimus suimta buhalterė. Auksinio jaunimo žurnalas „Pravda“ šią knygą pristato šitaip: „Virgilijus Šimaitis galėtų išrašyti ne tik daugiabutį, bet ir visą mikrorajoną - štai kaip jam netrūksta išmonės ir susivaldymo. Sunku patikėti, kad jis literatūros naujokas. Manau, kad Virgilijus Šimaitis specialiai pučia miglą. greičiausiai jis tiesiog bijo būti išmestas iš Rašytojų sąjungos (arba į ją priimtas)“.


       Išleista knyga – tai „Omnitel“ prizas autoriui, kurį V. Šimaitis laimėjo bendrovės surengtame „Mobiliosios knygos“ konkurse. Daugiau kaip 80 konkurso dalyvių rungėsi rašydami knygas susikurtuose tinklaruoščiuose (blog‘uose) mobiliuoju telefonu arba kompiuteriu. „Mobiliosios knygos“ dalyvių kūrybą vertino rašytojas Gintaras Grajauskas, filosofas Kristupas Sabolius, replikuotojas ir žurnalistas Arminas Višinskis, leidyklos „Vaga“ ir „Omnitel“ atstovai.

       „Jei šiandien spausdinčiau savo vizitinę kortelę, tai po savo pavarde parašyčiau „komunalininkas“, o savo CV papildyčiau šiais sugebėjimais: valau, šluoju, grėbiu, kasu sniegą, archyvuoju teritorijos vaizdo apsaugos medžiagą, atlieku smulkų remontą. Ó Kodėl „Komunalinis bliuzas“? „Knygos idėja gimė, kai pro langą praėjusių metų rudenį pamačiau ryškia oranžine liemene apsirengusį kiemsargį“, – sakė savo tapatybės atskleisti nenorintis autorius, prisipažinęs, kad rašyti mokosi skaitydamas kitų parašytas knygas. Prieš išeidamas į pensiją, galvojau, parašysiu vieną knygą. Bet nereikėjo laukti taip ilgai, – juokėsi V. Šimaitis. – Išėjo taip, kad mano internetinis dienoraštis tapo knyga.“

       tekstai.lt info
       2008.09.09