Sociologinių tyrimų kompanija „TNS-Gallup“ leidyklos „Alma littera“ užsakymu atliko telefoninę apklausą, kurios metu buvo apklausti daugiau kaip 500 respondentų, kurių amžius 15–74 metų. Rezultatai parodė, kad rinkdamiesi knygas lietuviai labiausiai atsižvelgia į knygos anotaciją, draugų rekomendacijas ar knygos autorių. Pasak „Alma littera“ leidyklos vyriausiosios redaktorės Danguolės Viliūnienės, daugiau skaitantys žmonės mažiau pasitiki kitų rekomendacijomis ir yra linkę nuspręsti savarankiškai vartydami leidinį knygyne. Panašias tendencijas, jos teigimu, galima pastebėti ir užsienyje atliktuose tyrimuose.



        Lietuviai renkasi knygas pagal:

        37 proc. – pagal knygų anotacijas,
        36 proc. – pagal draugų rekomendacijas,
        29 proc. – pagal knygos autorių,
        7 proc. – pagal knygos viršelį,
        6 proc. – pagal knygos kainą.

        Taigi tik nedidelis procentas skaitančiųjų didelę reikšmę teikia kainai. Tą patį parodė ir pernai Lietuvos vartotojų instituto atliktas tyrimas.

        Kartu buvo atlikti ir knygų skaitomumo tyrimai. Paaiškėjo, kiek knygų lietuviai perskaitė per pastarąjį pusmetį:

        48 proc. – ne daugiau kaip 3 knygas,
        36 proc. – nuo 4 iki 10 knygų,
        15 proc. – 11 ir daugiau knygų.

        Analizuojant tyrimo rezultatus buvo pastebėtas įdomus faktas, kad iki trijų knygų per pusmetį perskaitantys žmonės labiau atsižvelgia į draugų rekomendacijas (41 proc., daugiau moterys nei vyrai), o daugiau skaitantys labiau pasitiki ant knygų viršelio randama anotacija (40 proc.).


        tekstai.lt info
        2008 10 22