LRS dekoja valdziai      Naujosios valdančios daugumos parengtas antikrizinis planas yra skirtas išnaikinti rašytojus Lietuvoje, pareiškė Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba. „Jeigu visiems gyvenantiems Lietuvoje yra numatytos viena dvi kilpos ant kaklo, tai rašytojams - žymiai daugiau“, - sakoma antradienį išplatintame pareiškime.

 

Tokiomis kilpomis rašytojai įvardina dalį vertėjų paliesiantį patentų naikinimą, honorarų apmokestinimas 5 proc., anot jų, dar labiau neužtikrins socialinių garantijų, nes rašytojai neturi darbdavių, kūrėjus taip pat „smaugs“ pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų naikinimas kultūrinei spaudai ir lietuvių autorių knygoms, PVM įvedimas kultūros ir meno renginiams, tokiems kaip Poezijos pavasaris, kuris visada Lietuvos gyventojams buvo nemokamas, PVM įvedimas rašytojų veiklai.

 

Rašytojai viešu pareiškimu klausia, ar ne per daug dėmesio skirta 340 dar Lietuvoje gyvenančių rašytojų. Kiti 25 rašytojai gyvena jau svetur arba vis dar svetur. Daug kas nebeišgalėdamas išgyventi, pasitraukė į kaimus ir į sodus.

 

„Po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo buvo nerašytas susitarimas tarp valdžios ir Lietuvos meno kūrėjų. Valdžia sakydavo: dabar blokada, dabar Rusijos finansinė krizė, dabar reikia padėti kariuomenei, kad priimtų į NATO, dabar į Europos Sąjungą ir t. t.

 

Mes negalime jums tinkamai mokėti už indėlį garsinant Lietuvos vardą pasaulyje, negalime mokėti kitose šalyse įprasto dydžio honorarų, negalime skirti net institucinėms reikmėms - elektrai, šildymui, atlyginimams, bet mes jums duodame lengvatas. Sukitės kaip išmanote. Todėl visus tuos metus kažkam Lietuvoje gal BVP ir didėjo, o projektinis finansavimas meno kūrėjų organizacijoms tik mažėjo“, -rašoma pareiškime.

 

Rašytojai teigia, kad jų Rašytojų sąjungai finansavimas mažėjo nuo 330 tūkst. litų metams iki 185 tūkst. litų. Kitoms meno kūrėjų organizacijoms - dar mažiau. Visai Rašytojų sąjungos veiklai visoje Lietuvoje ir pasaulyje 15 tūkst. litų per mėnesį, palyginti su kai kurių valstybės tarnautojų algomis, „atrodė ir atrodo juokingai“. Ir tie pinigai, pareiškėjų nuomone, jokios biudžeto skylės neužlopys.

 

Pareiškimas priimtas Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos posėdyje lapkričio 27 dieną.

 
tekstai.lt info
2008 12 02