laura sintija cerniauskaite      Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos įsteigtos Kazimiero Barėno literatūros premijos 2008 m. laureate tapo prozininkė ir dramaturgė Laura Sintija Černiauskaitė už romaną „Benedikto slenksčiai". Premija skiriama už per pastaruosius dvejus metus išleistą geriausiai vertinamą prozos knygą. Komisijos nariai: literatūrologė prof. Viktorija Daujotytė, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininko pavaduotoja prozininkė ir vertėja Birutė Jonuškaitė, prozininkė Liuda Jonušienė, režisierius Julius Dautartas, komisijos pirmininkė Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė.

 

Apie Kazimiero Barėno literatūros premijos įsteigimą 2008 m. gruodžio mėn. paskelbė Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė bibliotekoje vykusio rašytojo Kazimiero Barėno rankraščių ir spaudinių archyvo perdavimo Lietuvai metu.

 

L.Černiauskaitė yra išleidusi tris apsakymų, novelių ir pjesių knygas, du romanus -"Kvėpavimas į marmurą" (2006) ir "Benedikto slenksčiai" (2008).

 

Rašytojos knygos yra pelniusios premijų, patenka į kritikų sudaromus pastarųjų metų geriausių knygų dešimtukus, o pjesės sėkmingai pastatytos Lietuvos ir užsienio šalių teatruose.

 

Panevėžio rajono Stanionių kaime gimęs rašytojas K.Barėnas (1907-2006) išeivijoje rūpinosi lietuviška spauda, dalyvavo visuomeninėje ir kultūrinėje Didžiosios Britanijos lietuvių veikloje. Nuo 1957 iki 1973 metų dirbo laikraščio "Europos lietuvis" redaktoriumi, vadovavo "Nidos" knygų klubo leidyklai, parinko spaudai ir redagavo apie 80 knygų, redagavo ir išleido dešimt literatūros almanacho "Pradalgė" tomų, yra penkių novelių knygų ir keturių romanų autorius.

 
tekstai.lt info
2009 01 15