Gendrutis Morkūnas BLUSYNO PASAKOJIMAI       Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyrius jau septynioliktą kartą paskelbė geriausių ir reikšmingiausių vaikų bei paauglių knygų sąrašą. Iškiliausių 2008 m. vaikų bei paauglių kūrinių autoriai bus iškilmingai apdovanoti balandžio 2-ąją Nacionaliniame dramos teatre, nes balandžio 2-oji yra H. Ch. Anderseno gimimo diena, per kurią visame pasaulyje švenčiama Tarptautinė vaikų knygos diena.

 

„Per metus vaikų literatūros Lietuvoje yra išleidžiama vidutiniškai virš 500 knygų (su verstinėmis). [...] 500 knygų Lietuvai yra solidus skaičius. [...] Knygos įvairios, o tiražai, žinoma, ne tokie kaip prieš 20 ir daugiau metų: šiandien vidutinis vaikų knygų tiražas yra apie 2400 egzempliorių. [...] Originalioji lietuvių autorių kūryba sudaro vieną trečdalį, vertimai sudaro dvigubai daugiau. Bet man tai atrodo labai natūralu, nes pasaulinėje vaikų literatūroje yra garsių kūrinių ir jeigu pažiūrėtume į skaitomumą, vaikai gal net daugiau mėgsta skaityti vertimus“, – trečiadienį „Klasikos“ programos laidoje „Ryto allegro“ kalbėjo Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro informacijos skyriaus vedėja Roma Kišūnaitė.

 

„Kalbėdamas apie praeitų metų naujų knygų situaciją negalėčiau kalbėti apie pakilimą, deja. [...] Komisijai buvo atrinktos 22 knygos. [...] Mes tą patį autorių, kaip geriausios knygos autorių, apdovanojame antrą kartą. Dėl G. Morkūno knygos komisijoje mažai diskutuota, nes ji daug pranašesnė už kitas. [...] Deja, šiemet neskyrėme tradicinės nominacijos „Geriausia knyga mažiausiam skaitytojui“. Iš tokios knygos mes reikalaujame labai gražaus teksto ir iliustracijos. Po svarstymų atsisakėme skirti“, – „Klasikos“ programos laidoje „Ryto allegro“ komentavo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyriaus pirmininkas Kęstutis Urba.

 

Komisijos, analizavusios ir vertinusios kelias dešimtis originalių ir verstinių vaikų bei paauglių knygų, apdovanojimus skyrė aštuoniose kategorijose:

 
 

• Geriausia 2008 metų vaikų bei paauglių knyga pripažinta Gendručio Morkūno „Blusyno pasakojimai“ (leidykla „Nieko rimto“).

• Geriausia metų pjesių knyga – Nijolės Indriūnaitės „Baltos pasakos“ („Kronta“).

• Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas vaikams – Viltarės Urbaitės išversta Edgaro Valterio knyga „Puokiai“ („Nieko rimto“).

• Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas paaugliams – Viltaro Alksnėno išverstos Eleanoros Farjeon knygos „Mažoji siuvėja“" ir „Septintoji princesė“ („Nieko rimto“).

• Gražiausia metų knyga – Irenos Daukšaitės iliustruota knyga „Mįslės“ („Žara“).

• Meniškiausiai iliustruota knyga – Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės nespalvotai iliustruota Nijolės Indriūnaitės knyga „Baltos pasakos“ („Kronta“).

• Reikšmingiausias metų debiutas – Rimtauto Rimšo knyga „Ne Karibų kruizas“ („Gimtasis žodis“).

• Premija už svariausius metų vaikų literatūros mokslo ir kritikos darbus – Loretai Jakonytei už publikacijas „Rubinaityje“ ir kituose literatūriniuose leidiniuose.

Laureatams bus įteikti diplomai ir simbolinės premijos (premijų dydis skirtingose kategorijose – nuo 300 iki 1500 litų).

 
lrt.lt
2009-04-01