Napalys Kitkauskas LIETUVOS DIDŽIOSIOS KUNIGAIKŠTYSTĖS VALDOVŲ RŪMAI       Balandžio 6 d. 17 val. I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje vyks Napalio Kitkausko knygos „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai“ pristatymas. Knygos autorius Napalys Kitkauskas daugiau kaip 20 metų tyrinėjo Vilniaus Žemutinės pilies Lietuvos valdovų rūmų pamatus ir rūsius. Jis yra Vilniaus pilių tyrimo centro architektūrinių tyrimų skyriaus mokslinis vadovas. Už veikalą „Vilniaus pilys. Statyba ir architektūra“ autoriui 1990 m. suteikta Lietuvos Respublikos nacionalinė kultūros ir meno premija.

  

Naujai pristatoma knyga yra didelės kultūrinės reikšmės, gražios poligrafijos, spalvota, joje publikuojamos 446 iliustracijos. Knygoje pateikiami Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės valdovų rūmų teritorijos ir išlikusių pamatų architektūrinių tyrimų duomenys ir išvados, apibūdinama rūmų ikonografija, supažindinama su Lietuvos paveldo apsaugos specialistų mokslinėse ekspedicijose sukaupta Vidurio Europos šalių ir Italijos istorinių rezidencijų architektūros tyrimais, šių kultūros paminklų restauravimo, atstatymo ir panaudojimo šiandienos poreikiams patirtimi.

 

Autorius tvirtais argumentais įrodo, kad remiantis moksliniais tyrimais Valdovų rūmai atkuriami labai artimi tiems, kokie jie buvo XVI-XVIII a. t.y. iki rūmų nugriovimo. Atkuriami istoriniai interjerai atspindi buvusių Valdovų rūmų menę ir kultūrinę dvasią. Lietuvos valdovų rūmų reikšmė siejasi su labai giliais mūsų šalies istorinės ir kultūrinės būties klodais. Keletą šimtmečių Valdovų rūmai buvo labai svarbus valstybės politinis, administracinis, teisminis, diplomatinis, ūkinis, finansinis, kultūrinis, meninis centras. Juose buvo Lietuvos valdovų kanceliarija. Čia sukurti ir pasirašyti Lietuvos valdovų privilegijų aktai. Čia buvo redaguojami garsieji Lietuvos 1529 m., 1566 m. ir 1588 m. statutai. Rūmuose buvo valstybės iždas ir lobynas, čia saugota Metrika, čia buvo turtinga knygų biblioteka, čia pastatytos pirmosios operos, kaupiamos meno kolekcijos.

 

Renginyje dalyvauja Klaipėdos miesto savivaldybės departamento direktorė Nijolė Laužikienė, knygos autorius Napalys Kitkauskas, Europos Parlamento narė Jolanta Dičkutė, Klaipėdos universiteto profesorius habil. dr. Stasys Vaitekūnas, Lietuvos kultūros politikos instituto vadovas, „Kultūros“leidyklos redaktorius Antanas Staponkus.

 
tekstai.lt
2009-04-04