Danutė Kalinauskaitė       Penktadienį, gegužės 15 d., Kopenhagoje, literatūros ir scenos menų centre „Huset i Magstræde“ prasideda trijų dienų trukmės II-asis Kopenhagos tarptautinis literatūros festivalis „CphLitt 09“, į kurį pakviesta dalyvauti ir lietuvių rašytoja Danutė Kalinauskaitė. Ji vienintelė viešnia, pakviesta iš Rytų ir Centrinės Europos šalių.

 

Didelio pasisekimo ir 4000 lankytojų sulaukusio praėjusiais metais festivalio idėjinis vadas, leidėjas Peras Kofodas kartu su iniciatyvine grupe (kurioje darbuojasi danų rašytojai, žurnalistai ir literatūros kritikai). Jis sukūrė stiprią literatūrinę platformą, kurioje pristatoma ir diskutuojama aukštos kokybės danų ir užsienio literatūra.

 

Praėjusiais metais festivalyje dalyvavo garsūs rašytojai, tokie kaip Paulas Austeris, Siri Hustvedt, Danielis Kehlmannas, Sjonas, Klasas Östergrenas, Åsne Seierstad, Pia Tafdrup ir kt., viso praėjusiais metais dalyvavo daugiau kaip 140 rašytojų. Neturėję galimybės apsilankyti festivalyje literatūros mylėtojai galėjo sekti renginius per Danijos nacionalinį radiją, kuris rengė reportažus tiesiai iš festivalio scenų, parengti 90 valandų trukmės įrašai buvo transliuojami visoje šalyje per televiziją, radiją ir internetu. Danijos dienraščiuose pasirodė daugybė diskusinių straipsnių ir interviu su festivalio rašytojais, tad grožinė literatūra festivalio metu nestokojo žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio.

 

Šiemet gegužės 15-17 d. vyksiančio festivalio „CphLitt“ programoje daugiau nei 100 renginių, kurie vyks paraleliai 7-iose festivalio scenose: literatūriniai skaitymai, diskusijos, pokalbiai, dramaturgijos pristatymai, teatro spektakliai, performansai, muzikos koncertai, filmai ir kt. renginiai. Festivalyje dalyvaus daugiau nei 120 rašytojų, diskusijų dalyvių, literatūros kritikų, kultūros žurnalistų, tarp jų pasaulinė garsenybė indų-britų rašytojas Salmanas Rushdie, prancūzų rašytoja Celine Curiol, Paryžiuje ir Londone gyvenanti garsi šiuolaikinė kinų rašytoja Xiaolu Guo, islandų rašytoja Audur Jonsdottir, norvegų – Trude Marstein, garsi švedų rašytoja Agneta Pleijel ir jaunosios kartos atstovė Mara Lee, šiuolaikinis indų rašytojas Tabishas Khairas, vienas populiariausių islandų rašytojų Hellgrimuras Helgasonas, plačiai išgarsėjęs savo romanu „101 Reykjavik“. Festivalyje dalyvaus ir daugybė danų rašytojų: Pia Juul, Suzzane Brøgger, Jokumas Rohde‘as, Sissel-Jo Gazan, Janne Teller, Kirsten Hammann, Helle Helle, Hans Otto Jørgensenas, Rasmusas Nikolajsenas ir kiti.

 

Kopenhagos literatūros festivalyje dalyvaus ir šiemet dukart apdovanota už savo naujausią knygą „Niekada nežinai“ rašytoja Danutė Kalinauskaitė. Festivalyje vyks Danutės Kalinauskaitės novelių, išverstų į danų kalbą, skaitymai („Niekada nežinai“, „Pacifistinis“ ir „Kartą Tunise“ išvertė Dixie Simonsen, Laura Jotautaitė, Rasmus Nikolajsen), vyks autorės pokalbiai su garsia danų rašytoja Ida Jessen, šiais metais apdovanota Sioreno Gyldendalio literatūrine premija (Søren Gyldendal Prisen), jų diskusijas moderuos garsus danų kultūros žurnalistas, eseistas ir literatūros kritikas Klaus Rothstein. Danutė Kalinauskaitė susitiks su danų publika, jos interviu skambės festivalio radijuje „Kitoks radijas“.

 

Danutė Kalinauskaitė gimė 1959 m. Kaune. Baigė Kauno 13-ąją vidurinę mokyklą, vėliau Vilniaus universitetą, kur studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Pirmąją apsakymų knygą „Išėjusi šviesa“ išleido 1987 m. Paskui iš literatūros pasaulio pasitraukė.

 

2003 m., beveik po šešiolikos metų pertraukos, „Metų“ žurnale buvo išspausdintas apsakymas „Namo“, už kurį autorė apdovanota A. Vaičiulaičio premija. Vėliau jos novelės ir esė ėmė reguliariai rodytis „Šiaurės Atėnų“ laikraštyje, kol galiausiai 2008 m. sugulė į knygą „Niekada nežinai“ (leidykla „Baltos lankos“) . Knygą labai greitai pastebėjo ir įvertino skaitytojai ir kritikai: “Niekada nežinai“ pateko į geriausių metų knygų penketuką, laimėjo Lietuvos rašytojų sąjungos premiją bei Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto premiją kaip kūrybiškiausia metų knyga. Anot K. Navako, šia knyga D. Kalinauskaitė įrodo esanti viena pačių svarbiausių šiuolaikinių lietuvių prozininkių.

 

Rašytoja sako: „Man įdomu, kai rašant praeitis ir dabartis susilieja į magišką tikrovę, kai ribos tarp šiapusinio ir anapusinio pasaulio nusitrina, kai sąlygiškosios tikrovės dalykai, visiškai neįmanomi mums įprastoje realybėje, tampa absoliučiai „legalūs“. Pagaliau kai paprasčiausia kasdienybė įskyla kaip kiaušinis ir pamatai prasišviečiant auksą ar sidabrą... Be rašymo galėčiau gyventi, negalėčiau gyventi be oro, vandens, miego. Tačiau kūryba man yra didysis gyvenimo stebuklas.“

 

Danutės Kalinauskaitės prisistatymo festivalyje „CphLitt 09“ programą rengia LR kultūros atašė Danijoje, bendradarbiaujant su VšĮ „Lietuviškos knygos“, o autorės dalyvavimą renginyje parėmė LR kultūros ministerija ir Kopenhagos tarptautinis literatūros festivalis.

 
Alfa.lt
2009-05-12