Kristijonas Donelaitis       Gegužės 21 dieną, ketvirtadienį, Šiaulių dramos teatre buvo surengtas teatralizuotas literatūrinis vakaras „Jau saulelė...“: mūsų pasikalbėjimas su Kristijonu Donelaičiu“.

 

Tai pirmasis iš vakarų, kurių metu bus vykdoma skaitymo skatinimo programa. Vakaruose dalyvaus ne tik aktoriai - skaitymus papildys literatūros ekspertai, tyrinėtojai, savo sričių specialistai, kurie supažindins su vieno ar kito rašytojo asmenybe, literatūrine svarba ir išskirtinumu.

 

Projekto sumanytoja režisierė Regina Steponavičiūtė sako, kad vakaruose skambės lietuvių literatūra nuo K. Donelaičio iki XX amžiaus vidurio rašytojų kūrinių. Pasak R. Steponavičiūtės, šiuolaikinė literatūra – puikiai žinoma ir populiarinama, o senoji – nepelnytai primiršta, tad „Gyvasis žodis“ – puiki proga priminti lietuviškosios literatūros šaknis.

Per metus bus surengta dešimt vakarų-susitikimų, kurių metu skambės skirtingos tematikos bei stiliaus tekstai – nuo M. Valančiaus vaikų literatūros, V. Mykolaičio-Putino iki J. A. Herbačiausko esė bei J. Savickio novelių. Vakaruose bus skaitomi ir laiškai, kita biografinė medžiaga.

Pasak sumanytojos, pradėti nuo K. Donelaičio yra ne tik savaime suprantama (programiška), bet ir simboliška: šio rašytojo ir pamokslininko tekstai šiandien sulaukia vis daugiau perskaitymo galimybių. Prie K. Donelaičio sugrįžtant po ilgesnės ar trumpesnės pertraukos galima įsitikinti, kad jo žodis yra gyvas, kad su juo atsiveria ypatingas meninis religinis kalbos ritmas, estetinė kasdieniško ir kartu turtingo, prasmiškai talpaus žodžio jėga, ištisas vertybių bei aktualijų akiratis.

Ketvirtadienį „Metus“, laiškus ir kitus K. Donelaičio tekstus skaitė Šiaulių dramos teatro aktoriai: Rimanta Krilavičiūtė, Jūratė Budriūnaitė, Lina Bocytė, Nomeda Bėčiūtė, Danguolė Petraitytė, Vladas Baranauskas, Juozas Bindokas, Povilas Liubinas, Aurimas Pintulis ir Rolandas Dovydaitis; muzikavo folkloro ansamblis „Salduvė“ (vadovas Darius Daknys). Apie K. Donelaitį kalbėjo Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto Literatūros istorijos ir teorijos katedros docentė dr. Džiuljeta Maskuliūnienė.

Šiaulių dramos teatro informacija
2009-05-22