Paminklas Konstantinui Sirvydui       Gegužės 24 d. Dabužiuose (Anykščių r.) atidengtas paminklas pirmojo lietuvių kalbos žodyno autoriui Konstantinui Sirvydui. Paminklą sukūrė skulptorius Jonas Žukas.

 

Pirmasis paminklas lietuvių raštijos pradininkui, filosofui, rašytojui, pirmojo lietuvių kalbos žodyno „Trijų kalbų žodynas“ autoriui K. Sirvydui buvo pastatytas dar 1988 m. 410-ųjų jo gimimo metinių proga. Jo autorius taip pat buvo J. Žukas.

 

Paminklas ne kartą buvo niokojamas. Išmontuotas ir atiduotas restauruoti jis buvo tik pernai. Tuomet paminklo vietoje buvo pastatytas lauko riedulys su užrašu „Šiame Sirvydų kaime 1579 m. gimė lietuvių raštijos pradininkas Konstantinas Sirvydas“.

 

K. Sirvydas yra kalbos naujadarų „mąstytojas“, „pratarmė“, „kupranugaris“, „kokybė“, „medvilnė“, „rodyklė“, „rūbinė“, „spaustuvė“, „turgavietė“, „virtuvė“ ir kt. autorius.

 

K. Sirvydą Anykščiuose nuo šiol primins 4 objektai: skulptoriaus Jono Meškelevičiaus kurtas biustas Anykščių šv. Mato bažnyčioje, riedulys Sirvyduose, paminklas Dabužių bažnyčios šventoriuje ir baigianti išnykti kaimo mokyklėlė.

 
lrt.lt
2009-06-09