Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos interjero fragmentas. BJ nuotrauka       Nuo birželio 18 d. beveik 200 Lietuvos viešųjų bibliotekų ir jų filialų pradėjo veikti nauji, modernizuoti arba išplėsti viešosios interneto prieigos centrai, kuriuose Lietuvos miestų ir miestelių gyventojai galės nemokamai naudotis internetu. Prieigos buvo įrengtos įgyvendinant Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vykdomą projektą „Bibliotekos pažangai“.

 

„Nemokamų viešųjų interneto prieigų plėtra Lietuvos bibliotekose – svarbus žingsnis, paskatinsiantis tolesnį bendruomenių telkimąsi. Dabartinėmis ekonominio sąstingio sąlygomis daliai žmonių tenka apriboti nemažai savo interesų, todėl internetu aprūpinta biblioteka taps dar patogesniu ir patrauklesniu vietos bendruomenės centru, padėsiančiu gyventi turiningiau, suteiks galimybių gauti ir dalintis informacija, ieškoti darbo, bendrauti. Drauge tai žingsnis didesnio interneto prieinamumo ir modernioms technologijoms imlios visuomenės link“, – sakė projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

 

Įrengiant viešąsias interneto prieigas bibliotekose, buvo modernizuotos, renovuotos patalpos, atnaujinta kompiuterinė ir programinė įranga, įvestas plačiajuostis internetas. Iki šiol kai kuriose bibliotekose viešoji interneto prieiga apskritai neegzistavo, ir šio projekto pagalba ji buvo sukurta pirmą kartą.

 

Ne mažiau reikšminga naujovė yra tai, kad specialius mokymus baigę bibliotekų darbuotojai yra pasirengę visiems pageidaujantiems padėti išmokti naudotis informacinių technologijų galimybėmis.

 

Iš viso projekte „Bibliotekos pažangai“ dalyvauja apie 1 200 bibliotekų. Projektas perėmė ir iš esmės išplėtė bibliotekų, kuriose jau ne vienerius metus teikiama interneto prieiga, patirtį. Be šiuo metu esančių, Lietuvos viešosiose bibliotekose veiks dar beveik 1 300 naujų nešiojamųjų ir stacionariųjų kompiuterių, 175 daugiafunkciniai įrenginiai, 193 komutatoriai ir tiek pat bevielio ryšio prieigos įrenginių, leisiančių bibliotekų lankytojams naršyti internete naudojantis asmeniniais nešiojamaisiais kompiuteriais

 

Projekto metu buvo atliktas tyrimas, kuris patvirtino būtinybę plėtoti bibliotekų viešos interneto prieigos tinklą, ypač kaimiškose vietovėse, kur daugiau nei pusė gyventojų neturi kompiuterio ir nesinaudoja internetu. Todėl projektu „Bibliotekos pažangai“ siekiama įveikti ne tik skaitmeninę, bet ir socialinę atskirtį, ypatingą dėmesį skiriant regionams, įtraukiant sunkiau pasiekiamas visuomenės grupes. Maždaug 700 kaimo bibliotekų viešoji interneto prieiga bus atidaryta ar atnaujinta 2009–2010 metais.

 
alfa.lt
2009-06-18