Klaipėdos dramos teatras       Kultūros naujovę sumanę Klaipėdos patriotai tikisi taip netradiciškai priminti kraštiečiams primirštą, bet įdomią uostamiesčio istoriją. Klaipėdos miestui dedikuoti posmai ir muzika – iš Dramos teatro balkono. Tokią akciją sumanė asociacijos „Mano miestas – Klaipėda“ nariai. Jie viliasi įdiegti uostamiestyje naują kultūros tradiciją, kuri originaliai įprasmins Klaipėdos istoriją.

 

Įkvėpė ne honoraras

 

       Pirmoji į balkoną įžengė aktorė Jolanta Puodėnaitė. Ji skaitė Simono Dacho eiles. Akcijos režisierius Kęstutis Žilinskas neatsitiktinai parinko šio Klaipėdoje gimusio poeto kūrybą.

 

       „S.  Dachas – europinės kultūros atstovas. Jis vienas pirmųjų – dar XVII amžiuje – išaukštinusių Klaipėdą poetų. O Teatro aikštė – kaip tik ta vieta, kurioje stovi paminklas jo apdainuotai mylimajai Toravos Anikei“, – sprendimą lėmusias aplinkybes vardijo K. Žilinskas.

 

       J. Puodėnaitė prisipažino iškart užsidegusi idėja skaityti eiles balkone, nors žinojo, kad akcijoje dalyvausiantys menininkai už tai negaus honoraro.

 

Faktai meno kalba

 

       „Ką mes žinome apie Klaipėdą? Kad tai – uostas, jūra, gražios merginos ir nuostabi gamta. O juk visa tai savaip įamžino ir interpretavo poetai, rašytojai, kompozitoriai, – svarstė vienas akcijos iniciatorių Gintaras Bendžius. – Mes pamėginsime prisiminti svarbius miestui faktus ir datas, nepelnytai primirštus jo žmones ir perteikti visa tai meno kalba, pasitelkę savus menininkus“.

 

       Istorikas Jonas Genys jau pasiūlė renginiui keletą svarbių Klaipėdos datų, jo nuomone, ne mažiau reikšmingų negu miesto gimtadienis ar Klaipėdos krašto susijungimas su Lietuva. „Vargu ar kas žino, kada pirmąkart buvo paminėtas lietuviškasis Klaipėdos vardas (Kaloypeda), o ne germaniškasis Memelis. Matyt, ne vienam būtų įdomu išgirsti, kad pirmasis burinis laivas Klaipėdoje pastatytas prieš 460 metų“.

 

Nubrauks laiko dulkes

 

       Istoriko teigimu, tokių įdomių, bet laiko dulkėmis užneštų faktų, pamirštų ar tinkamai neįvertintų Klaipėdos krašto žmonių, kuriuos miestiečiams galima pristatyti iš teatro balkono skambant eilėms ir muzikai, yra daugybė. Tarkime, tik nedaugelis prisimintų, kad uostamiestyje prieš porą šimtų metų gastroliavusiai Karaliaučiaus operai dirigavo vokiečių kompozitorius Richardas Wagneris.

 

       Viliamasi, kad naujoji akcija, be visa kita, padės klaipėdiečiams nepamiršti kelio į teatrą. Klaipėdos dramos teatras dėl rekonstrukcijos darbų uždarytas jau trejus metus ir neaišku, kada vėl atvers duris. O į teatro balkoną ketina kilti ir Klaipėdos universiteto Menų fakulteto auklėtiniai, ir Pilies teatro aktoriai. Čia planuojama kas mėnesį surengti po vieną Klaipėdos istorijos priminimo seansą.

 

Įpūs gaivumo

 

       Uostamiesčio senojo Dramos teatro balkonas vyresniems klaipėdiečiams iki šiol asocijuojasi su Adolfo Hitlerio vardu. 1939 metų kovo 22-ąją jis iš šio balkono kreipėsi į vietos gyventojus Klaipėdos krašto prijungimo prie Vokietijos proga.

 

       Panaudoti balkoną kultūrinėms kelionėms į Klaipėdos praeitį sumanė prieš keletą mėnesių veiklą pradėjusi asociacija „Mano miestas Klaipėda“ kartu su Klaipėdos dramos teatru ir senamiesčio verslininkais. Jie tikisi ištuštėjusiam senamiesčiui įpūsti gaivios dvasios.

 

       „Lietuvos rytas“

       2009-08-13